Ayurvedaexperten drog fullt hus i Mariefred

0
495
Ann-Sofie Gaviria-Vetander, arrangör i Mariefred, tillammans med Janesh inför föreläsningen på Gripsholms värdshus i Mariefred.

Han började årets Sverigeturné med utsålt hus i Mariefred. Turnén tar honom sedan till ett femtiotal orter i Sverige. Måsen har fått en pratsund med Janesh Vaidya som förmedlar ayurveda och traditionell kunskap för en modern livsstil.

Hemma är Indien, även om han gjort sig mer och mer bekant med Sverige de senaste åren. Turnerar gör han också i resten av Skandinavien, Tyskland och Holland. Janesh Vaidya har sedan 2013 turnerat med föreläsningar på olika teman kopplade till ayurveda, det som han  kallar en ”naturlig lösning för hälsan, inte bara fysiskt utan också mentalt”. Nyligen besökte Janesh Mariefred där han också drog igång årets föreläsningsturné — tillfället var bokat till sista plats och totalt är det ett femtiotal svenska orter som får chans att lyssna på ayurvedaexpertens tips och råd.

Redan vid millenieskiftet besökte Janesh, som driver familjens retreat och som författat flera böcker också utgivna på svenska, Sverige första gången.
— Jag fick en inbjudan av några studenter som besökt vårt retreat, och sedan dess har jag besökt Sverige varje år. Sverige är ett bra land, här finns allt andra drömmer om, men jag märker att många tar det för givet. Här är det tydligt att många är stressade, säger Janesh.

Sedan 2013 har Janesh turnerat i Sverige på olika teman kopplade till ayurveda. Han delar med sig av kunskap kring hur man kan använda aurveyda i det vardagliga, en naturlig lösning för sin hälsa, om organisk och vegetariskt kost och ett ”tillbaka till naturen”-tänk.
— Ayurveda handlar om livsstil, menar han. Och när det kommer till relationer måste man förstå att alla är olika från födseln. Många har jobb som man är ok med, men som man inte är passionerad inför. Många bär på rädsla, men här kan man lyfta tanken och komma över rädslan.

Han har alltid praktiserat läran, det är han uppväxt med. I södra Indien finns familjen ayurvedacenter, och en person från varje föreläsning får en inbjudan att komma till centret i Indien utan kostnad. Varför?
— Vi har gjort så de senare sex åren. Nu är det mellan 300 och 400 personer från Sverige som besökt vårt retreat. Vi vill hjälpa folk att må bättre.

Janesh förklarar att det i början var mest kvinnor som kom på föreläsningarna, men att det nu är fler och fler män som lyssnar och vill lära sig. Och fler och fler är också nyfikna på läran. Han tar också avstånd från att han själv på något sätt är central.
— Om det funnits en skepsis börjar den avta. Jag är inte viktig i det här, det är den gamla kunskapen som är viktig. Jag är bara ett medium.

Turnén slutar i Stockholm i maj, efter besök i bland annat Uppsala, Jönköping, Kiruna och Umeå.