Återbruk, konst och litteratur möts i kreativ bokutställning

0
356
Anneli förenar återbruk och hantverk med humor i sin utställning med böcker.

Konstnären och författaren Anneli Pietikäinen kom från Finland till Sverige som sjuåring i början av sjuttiotalet. Efter fyrtio år i Stockholm lämnade hon huvudstaden för Hälsingland. Miljöfrågor är aktuella—  och med sina utställningar vill Anneli visa att det går att göra om och tänka nytt av gammalt. En annan aspekt med hennes konst är att det kreativa skapandet kan ge läkning. För återhämtning är skapandet ett starkt verktyg där glädje och energi frigörs menar hon.
— Det är något vi alla har tillgång till och den kostar inget. Det spelar ingen roll vad man gör utan hur man gör det. Jag föreläser också om kreativitetens helande och läkande kraft.

Anneli har ställt ut under många år i Hälsingland. Våren 2020 blev annorlunda — och samtliga utställningar ställdes in. Anneli tänkte om, tänkte nytt och öppnade upp sin trädgård för boksläpp, sommargalleri, utomhuskonst, fika och av bara farten blev det också en loppis.

Hennes aktuella utställning består av just loppisböcker, litteratur som var på väg till tippen. Böckerna har hon klätt om, och varje bok beskriver en genre eller en term inom litteraturen, allt på ett fyndigt vis. Konsten som nu visar på Mariefreds bibliotek är fotograferad av Bo Silwer. Att det blev en utställning i just Mariefred beror på att hennes son bor på orten.

Anneli har också gett ut böcker, både barnböcker och diktsamlingar. — samtliga på eget förlag, Förlag Livsinspiration. Både i hennes skrivande och konst är enkelheten genomgående. Humorn har också en stor plats. Anneli leker gärna med ord både i sitt skrivande och i sin konst.
— Att få andra att skratta är en befrielse. Mer skratt och glädje åt folket.

Utställningen ”Konst(iga) böcker” visas på Mariefreds bibliotek under september och oktober.