Äntligen är hon här – Maja-båten tillbaka efter 22 långa månader

0
50
- Äntligen är hon här! Majabåten anlöper Mariefred efter 22 månader.

Folket jublade, flaggorna viftade och orkestern spelade! I lördags kom ångfartyget s/s Mariefred – i folkmun mer allmänt känt som Maja – äntligen tillbaka till Mariefred. Under hela 22 månader har hon legat stilla i väntan på att pandemins restriktioner skulle släppa, men denna strålande sommardag kunde hon så äntligen stäva in mot ångbåtsbryggan och lägga till vid kaj.

Trots att det inte gått ut så mycket information om att Maja var på ingång hade många samlats i solskenet vid ångbåtsbryggan för att möta Maja, både lokalbor som länge sett fram emot detta ögonblick och turister som spontant råkade gå förbi och hamna mitt i folkvimlet.

Vi i Föreningen Ångfartyget Mariefreds Vänner har inte vågat gå ut med mer information när vi inte riktigt vetat hur det skulle bli med restriktionerna, berättar föreningens ordförande Hannu Lehmus. Men nu är hon äntligen här, utbrister han nöjd!

Kapten Claes Insulander styrde precis som vanligt Maja med säker hand. Han har varit kapten ombord på s/s Mariefred sedan 1978 och var mycket nöjd med dagens premiärtur:

Det är väldigt trevligt och allt har gått bra, konstaterar han nöjt. En ångmaskin är som en häst, förklarar han. Har den stått stilla länge behöver den värmas upp och Maja har inte varit i trafik sedan september 2019.

Han meddelar att även maskinisten var nöjd:

Den går som den ska och vi ska nog ta oss tillbaka till Stockholm också, hälsar kapten Insulander.

Lars Berglöf på rederikontoret berättar att det idag är endast 71 passagerare ombord till följd av pandemirestriktionerna, långt ifrån de 230 som annars får plats. Ångfartyget s/s Mariefred kommer nu att gå fredagar, lördagar och söndagar fram till den 15 augusti.