Anlagd brand vid Coop

0
431

Förra helgen drabbades Coop i Mariefred av en anlagd brand, något som hade kunnat få allvarliga konsekvenser om inte, som man tror, förövarna hade blivit avbrutna.

På söndagsmorgonen när personalen på Coop kom till butiken upptäckte man att någon eller några hade försökt sätta eld på byggnaden under natten. Väggen på baksidan visade spår efter sot ett par meter upp mot taket och på platsen hittades både bensin och tändare.
– Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Leif Madsen, butikschef. Ovanför brandplatsen sitter ventilationssystemet och hade branden spridit sig den vägen vet jag inte vad som hade hänt.

Polisen var under söndagen på plats för att samla in bevismaterialet och har startat en utredning. Leif tror att det är ungar som varit i farten med tanke på tillvägagångssättet.
– Det låg ju en mängd brännbart material i närheten som de inte har använt så det är ju knappast professionella mordbrännare. Trots det hade det kunnat sluta riktigt illa och förorsakat stora skador till enorma kostnader.

Leif gör också kopplingen till det som hände i Växjö där två minderåriga pojkar sköt en fyrverkeripjäs i en ventilationstrumma i en skola vilket startade en brand som totalförstörde byggnaden. Pojkarnas föräldrar krävs nu av försäkringsbolaget på ett skadestånd på 25 miljoner kronor.
– Det är första gången vi råkar ut för något sådant här och förhoppningsvis den sista. Det gick ju efter omständigheterna bra den här gången men det hade kunna sluta mycket värre.

Mats Söderström