Annika Fhürong, förskolechef, har varit del av verksamheten sedan slutet av 2004. ”Det är så roligt att Ängshyddan firar 30 år. Det är roligt att gå till jobbet varje dag. Vi har våra utmaningar men jag ser fram emot många år till”.

Det var trettio år sedan engagerade föräldrar och pedagoger gick samman i Mariefreds föräldrakooperativ Ängshyddan. Förskolan, som idag har fem anställda och plats för 24 barn, tar nu avstamp och satsar på framtiden.

Det har gått trettio år sedan föräldrakooperativet Ängshyddan i Mariefred startade. De presenterar sig som en familjär skola, nära naturen och med fokus på hållbar utveckling — med en unik kontakt för hela familjen.

— Vi ser gärna fler föräldrakooperativ i kommunen, det är en fantastik bra modell för att skapa trygga miljöer, små barngrupper och framförallt fin gemenskap och relationer med familjer som kommer att följas åt under en lång tid, säger kooperativets nuvarande ordförande Caroline Karlsson, som har sin son i verksamheten. Generellt är Ängshyddan precis som alla förskolor i Mariefred — skillnaden ligger i formen och gemenskapen. Kooperativ handlar om ett engagemang och kunna se sin barns vardag.

Caroline menar att det är något speciellt med Ängshyddan — inte bara för att där skapas ett socialt nätverk och en närhet bland de 24 barn, fem pedagoger och knappa femtiotalet föräldrar som ”är” förskolan.  

— Jag gillar kooperativet med allt vad det innebär. Vi delar på arbetet och det roligaste är kocktjänst, menar Caroline. Och det bästa vår son vet är när vi är där och lagar maten.

Förskolan är Grön flagg-certifierade, ett arbete inom Håll Sverige Rent, och hållbarhetsfrågorna genomsyrar hela verksamheten. 

— Det handlar om allt vi gör — inköp, pyssel. växthus och vilka teman vi arbetar med i verksamheten. Och vi anpassar oss också för framtiden. I år har vi satsat på att förnya lokalen. Vi renoverar köket i sommar och till hösten bygger vi ut så att vi får fler och bättre sovplatser ute. Barnen sover utomhus året om, om det inte är extrema väderförhållanden.

Att det nu gått trettio år sedan starten firar förskolan stort i maj med en heldag i Biohuset i Mariefred. Det blir föreläsning och samtal med barnpsykologen Malin Bergström, många aktiviteter som till exempel barnteater — och förhoppningen är att möta både familjer som varit del av Ängshyddan och nya familjer under dagen.

— Det är faktiskt ganska fantastiskt att det hållit, det som några eldsjälar startade för 30 år sedan. Och att det fortsatt under alla år med engagerade föräldrar och pedagoger, som enda föräldrakooperativet i Strängnäs kommun. Vi fortsätter blicka framåt och ser mycket fram emot firandet som främst riktar sig till huvudpersonerna, barnen. Det blir ett barnkalas helt enkelt.