Mariefred får ny restaurang

0
2323
Helena, Daniel och Tobias är taggade att starta verksamheten på Munkhagsgatan. 

Den har varit keramikverkstad, cykelverkstad, kafé och tidigare också raksalong — i vår byter stugan på Munkhagsgatan i Mariefred skepnad och den gamla rakstugan blir kök och bar.

I april eller maj, lite beroende på tillstånd och renoveringstakt, öppnar Slottspaviljongen i Mariefreds lillasyskon — Rakstugan Kök & Bar. Tobias Bergman och Helena Sandberg, som sedan 2014 drivit Slottspaviljongen, utökar med ytterligare en verksamhet — med fokus på det lilla.
— Lokalen är liten och charmig med endast 24 platser, säger Helena, och maten som serveras här kommer också vara i litet format — i tapasform men med bredd.

Tobias förklarar att det kommer att finnas något för alla på menyn, vegetariska och veganska smårätter, kött, fisk och ostar. Tanken är att restaurangen ska kunna vara öppen året runt — och serva matgäster både till lunch och middag.
— Vi vet ju inte ännu vad det blir för ställe, menar han. Det vi vet är att vi kommer att servera mat och dryck och stänga 22.00 på kvällarna, sedan får man gå vidare.

Daniel Jansson-Green, som senast ansvarat för maten på Skottvångs Gruva, kommer nu tillbaka till Mariefred. Efter ett par år på Skottvång, och före det ganska många år i Malmö och Stockholm och arbete i krogvärlden är han taggad att laga mat på orten där både delar av familjen bor — och där han också en gång startade sin matkarriär.
— Nu vaknar jag mitt i natten och skriver ner idéer. Ja, jag är sugen på att komma igång, skrattar han. Jag ser fram emot att jobba med lokala råvaror efter säsong och i ett nytt kök.

För det är egentligen bara köket som blir helt nytt i lokalen. Helena berättar att resten får sig en ansiktslyftning och sedan är tanken att Rakstugan Kök & Bar ska invigas.
— Vi behåller en rustik känsla, det matchar ett hus som är flera hundra år gammalt.