Maja och Clara vill sprida matglädje på Instagram

0
403
Smoothie bowl med jordgubbar, chiafrön, basilika och mango — Clara och Majas egenlagade.

Clara Helmertz Cane och Maja Andersson är två vänner som delar kärleken för mat, foto och digitala medier. I höstas startade de upp sitt Instagramkonto @mat_stockholm, där de delar med sig av sina bästa restaurangtips i Stockholm, samt bjuder på en del egna recept. ”Vi vill inspirera andra och sprida matglädje”, säger Clara. 

Maja och Clara har varit vänner i flera år, och deras gemensamma intresse har alltid varit att prova olika restauranger och bagerier — och att experimentera i köket. När de ses lagar de gärna mat ihop eller testar nya kaféer, och det är tydligt att det är just mat som är deras största intresse. I höstas startade de Instagramkontot där de lägger ut bilder på mat och tipsar om restauranger.
— När vi ses pratar vi om mat hela tiden. En nyöppnad restaurang vi vill gå till, eller en maträtt vi vill prova att laga. Mat är vårt största intresse och vi brinner för att hitta nya guldkorn och kunna dela med oss av dem. Vi hoppas att vi kan inspirera andra att testa nya ställen eller laga en maträtt de aldrig provat, säger Clara.

Clara har en bakgrund inom fotografi, grafisk design och konst, och studerar just nu inom digitala medier och marknadsföring. Maja är född och uppvuxen i Stallarholmen och studerar nu till journalist i Stockholm. De båda drömmer om att i framtiden kunna kombinera sina intressen jobba heltid med mat, fotografi och journalistik. Med Instagramkontot vill de sprida restaurang- och kafétips i Stockholm, och skapa restaurangguider från andra städer och länder de besöker.
— Vi älskar att äta gott och vi älskar att resa, förklarar Clara. Vi letar alltid efter restaurangtips innan vi besöker en stad, och det är kul att nu få testa, fotografera och dela våra egna favoriter. Det är så lätt att hamna i turistfällor när man kommer till en ny stad.

Maja och Clara berättar att de genom sitt projekt skapat många kontakter och lärt känna nya, matintresserade människor. Många skriver tillbaka och kommenterar med sina egna tips, och Clara upplever att det finns en positiv jargong hos matintresserade människor på sociala medier.
— Mat väcker engagemang! Vi lever i en tid när mat är i stort fokus, och det märks att människor är intresserade av att äta gott, medvetet och testa nya spännande ställen. Vi försöker tipsa om allt från trendiga hälsokaféer till ruffiga hamburgerhak, och visa att mat är någonting härligt och inte behöver vara så komplicerat.