: Helen, Leif och Kjell gillar alla att fota — och det blir ofta kul när de diskuterar fotografering tillsammans. Nu hoppas de på fler deltagare i maratonfotograferingen under kulturdagen.

Siffran fyra är central i Strängnäs Fotoklubbs maratonfototävling under Kultur19, kulturdagen i Strängnäs den 19 maj. Deltagarna har fyra timmar på sig att fånga fyra olika teman — och fyra jurymedlemmar korar sedan vinnare i de två klasserna — en för system- och kompaktkamera och en för mobil.

— Det är faktiskt nytt för i år att mobilkameran har en egen klass i tävlingen, berättar Helen Lager från Strängnäs Fotoklubb. Sist klubben arrangerade fotomaraton var 2013, och jag har själv deltagit vid både Stockholm fotomaraton som var 24 timmar och det i Örebro som varade i åtta. Det är ett väldigt kul sätt att ta sig an fotoutmaningar.

Helen är ganska ny i klubben men Kjell Andersson och Leif Schütz har båda varit med sedan tidigt 2000-tal.

— Vi firar ju 75 år i år, berättar Kjell. Klubben grundades 1944. Idag har vi ett trettiotal medlemmar men tävlingen på kulturdagen riktar sig till alla som vill vara med, inte bara klubbmedlemmar. Vi har en bra bredd i juryn också och det kan bli många diskussioner hur man fotar, tycke och smak. Och det är roligt när man kan få tycka olika.

Nu uppmanar klubben fler att anmäla sig till fotoutmaningen, som är ett samarbete med Multeum.

— Det digitala har gjort det mer tillgängligt och man ska inte se det som avskräckande med stora kameror och proffsiga grejer, menar Helen. Bilderna kommer sedan vara med i en utställning som fotoklubben ordnar på Multeum hela sommaren.

Leif förklarar också att det är ok att spontananmäla sig under dagen, men då mellan klockan 10 och 11 så man inte missar starten. Han har själv mycket rutin av att fotografera just i Strängnäs, då han under många år fotat stadsvandringarna.

— Men mitt favoritmotiv är stenvalvsbroar, det finns fler än man tror.

Helen fotar helst djur och Kjell inriktar sig på porträtt och människor och har en bakrund inom reklamfilmning. Och det är det som är roligt med fotoklubben — all inspiration och all erfarenhet som delas kring det gemensamma intresset fotografering.

— Vi vill gärna samverka med andra aktörer, både inom kultur och andra områden, menar de. Och vi vill ha fler medlemmar — alla är välkomna.

Starten av Strängnäs fotomaraton sker vid Multeum. Start kan göras mellan klockan 10.00 och 11.00 och ytterligare information finns på strangnasfotoklubb.se.