Törnkvists samtida kvadrater bjuder in till tolkning

0
355
Jonas ställer ut sina kvadratmetersverk på POM Gallery till mitten av november. Foto: Micaela Cignozzi Verk: ”Interplay IV”, 100x100 cm, akryl på duk.

En och samma serie, ett års tid. På lördag öppnar Stockholmskonstnären Jonas Törnkvists utställning ”Square Meter Paintings” på POM Gallery i Mariefred. En utställning där ”state of mind” får styra.

Det är samma format, en gånger en meter, som konstnären Jonas Törnkvist arbetat med i samtliga verk i utställningen ”Square Meter Paintings” som öppnar på lördag på POM Gallery i Mariefred. Anledningen handlar om att hitta nytt i skapandet.
— Jag gillar att sätta upp regler för mig själv, det får mig att hitta nya tankebanor, förklarar Jonas, som det senaste året arbetat med att skapa under de givna premisserna.

Han förklarar att han alltid fascinerats av ögat, av perception — och hur ett verk kan ge så olika upplevelser.
— Jag vill lyfta fram betraktarens eget perspektiv och rum. Man kan se det som olika tagningar i en film, det finns alltid något som upplevs olika. State of mind får styra, hur det känns.

I våras gick Jonas ut Konstfack efter en lång period på konsthögskola. Samtidigt som han upplevde det skönt att komma ut i ”den riktiga världen” med nybildad familj var omständigheterna mer än ovanliga. Han ser mycket fram emot utställningen på POM, och det handlar inte bara om att äntligen få visa sin konst.
— Det är kul att kunna göra något i de här tiderna såklart, och jag uppskattar verkligen att samarbeta med Malin Sköld och Pia Rystadius som har POM Gallery. De har hjälpt mig länge och vi har en fin relation. Jag tycker det är fantastiskt att de supportar vår generation konstnärer på det sättet som de gör.

Jonas Törnkvists utställning ”Square Meter Paintings” pågår till 15 november.