Svensk-polskt tema på slottet

0
312
Herman Lindqvist har gästat Gripsholms slott med föreläsningar i över tio år. Han inleder temat "Sverige-Polen" med historien om Gripsholm. Foto: Stefan Tell

Idag, lördag den 12:e,  gästar historikern och författaren Herman Lindqvist Gripsholms slott och nästa lördag kommer konsthistorikern Eva Mattsson. Vid båda tillfällena blir det fokus på den långa och dramatiska relationen mellan Sverige och Polen.

Under oktober månad är det polskt tema på Gripsholms slott. Herman Lindqvist som är en trogen föreläsare på slottet sedan ett decennium föreläser idag, lördag, om hur Gripsholm har varit historiens brännpunkt i relationen mellan Sverige och Polen.
— Han är den föreläsare vi har det mest frekventa samarbetet med, berättar museilärare Josefine Lindqvist. Det är också väldigt uppskattat från hans sida och han brukar passa på att turista i Mariefred när han är här.

Redan nästa lördag fortsätter Gripsholms slotts polska tema med ett föredrag av konsthistorikern Eva Mattsson om polsk-litauiska prinsessan Katarina Jagellonica. Eva är expert på Katarina Jagellonica och har tidigare spelat föreställningar om prinsessan samt skrivit en biografi om henne. 
— Det blir första gången Eva föreläser hos oss, förklarar Josefine, men hon är inte främmande för Vasa-intresserade i regionen. Som expert på Vasa-kvinnorna har hon haft kontakt med Strängnäs inför Vasajubileet och hon är en mycket eftersökt föredragshållare.