Konstnären Lennart Ström medverkar i utställningen som blir det tredje firandet av SKAK med en ny serie målningar.

Den 6 oktober är det dags för årets tredje tillfälle för Strängnäs konstnärsakademi att fira sitt 30-års jubileum. Under tre söndagar ställer akademin ut verk i Gula industrihuset i Stallarholmen. Utställningen blir en av de största utställningar konstnärsakademin har genomfört med över 30 utställare. Besökarna kan förvänta sig en konstupplevelse med många inslag och konstnärliga uttryck — målningar, grafik, skulptur, giclée, film, textil och installationer — allt för att ge publiken en helhetsupplevelse.


— De flesta tekniker kommer att vara utställda, säger Lars Göran Yeudakimchikov-Malmquist, ordförande i konstföreningen.
Förutom detta kommer besökarna få stifta bekantskap med en av de nya konstscener som uppstått i kommunen. Sist men icke minst så är det mötet mellan människor som också har stor betydelse.
De över trettio konstnärerna som ställer ut denna gång är samtliga medlemmar i Strängnäs konstnärsakademi, däribland Lars Göran och även makan Galina.


– Både jag och Galina kommer att vara med, berättar Lars Göran. Galina kommer att ha med collage samt ny grafik som gjordes till utställningen i Karlsruhe Tyskland tidigare i år. Jag kommer att ha film, skulptur samt nya gicléetryck. Vi är glada att så många kan vara med och vi har inte haft någon begränsning av storlek på lokal vilket gjort att alla som ville kunde vara det. De fåtal som valt att inte delta har haft giltiga skäl att inte vara med.


Arbetet med årets jubileum har enligt Lars Göran avlöpt bra hittills. Utställningen i Mariefred drabbades tyvärr av dåligt väder och då det var en friluftsutställning.
— Utställningen på Järnvägsgatan 1 kom in sent i programmet på initiativ av två medlemmar, Birgitta Pyykölä och Stina Melanton, och var på grund av storleken på lokalen begränsad till ett mindre antal utställare, förklarar Lars Göran. För att vara lagd i semestertider så lockade den ändå till ett godkänt antal besökare.


Lars Göran tror att föreningen har stora möjligheter att finnas kvar de närmaste 30 åren om den får ha kvar den fria form den har nu utan för mycket tvång på regelbundna möten och där de samlas till gemensamma aktiviteter som gagnar alla i föreningen.
— Till sist så vill jag säga att det skall bli otroligt roligt och, och jag tror att jag kan tala för resten också, att det skall bli trevligt och glatt att möta vår publik.