Sju huserar i Stallet — konst, silver och textil samsas i sommarutställning

0
424
Sju konstnärer på rad som alla visar sina verk i Stallet vid Taxinge slott under veckan.

I lördags var det vernissage i det ihållande ösregnet. Men inne i Stallet vid Taxinge slott sken ljuset från sju konstnärers verk. Sju olika uttryck fyller nu lokalen fram till fredag. Måsen har pratat med några av dem.

Några har ställt ut tidigare, för andra är det första gången. I lördags öppnade utställningen ”Konst -. silver & textilutställning i Taxinge sommaren 2021”, och titeln avslöjar ganska exakt vad som visas i Stallet vid Taxinge slott. När konst, silver och textil samsas i lokalen blir intrycken många — och många är de också som ställer ut tillsammans — sju stycken. För Frida Stenberg från Strängnäs har tiden innan öppnandet varit extra nervös.
— Det är min första utställning, berättar hon. Jag jobbar med textilcollage, broderi och decoupage. Jag tycker om när det inte är så tillrättalagt — ett kreativt kaos som ändå blir något. För mig är att sitta i ateljén återhämtning, jag ser i bilder, tänker i bilder och gillar att använda tyg och tråd.

Klockan 11.00 i lördags öppnade utställningen — och snabbt fylldes lokalen med besökare.
— Det kom ganska mycket folk direkt, det var kul, berättar Keidy Eriksson, som är en av de som dragit igång idén om en sommarutställning i Taxinge. Man kan kalla mig allkonstnär, tapetserare — jag målar i alla tekniker och har varit på slottet och klätt om möbler.

För Carina Håkansson är det akvarell, akryl och olja som gäller.
— Jag gillar alla tre, olja och akryl för att de är förlåtande, akvarellen för att den har ett eget liv. Jag tycker att det är jätteroligt att måla, tiden flyger iväg. Det här är första gången  jag ställer ut.

Marie Stenberg-Paeglis har målat så länge hon kan minnas. Men på senare tid är det inte bara akvarell som ryms i hennes skapande.
— Naturen är det centrala, men mycket av det jag gör idag handlar om fotografi. I min del i utställningen visar jag både och.

Konstnärerna Pelle Wesström, Elin Garp och Gunilla Bruksner deltar också i utställningen som är öppen fram till fredag den 13:e augusti klockan 15.00.