I det vackra vårvädret var det många som åkte med ånga till Taxinge när ÖSLJ firade 60 år och startade trafiksäsongen.

Under förra lördagen släpptes ångloken i väg i strålande solsken när Östra Södermanlands Järnväg drog igång trafiksäsongen. Samtidigt firade föreningen också trafikstarten för 60 år vid Lina Bruk med tal och med loket Lotta som under nästan trettio år har stått still.
För 60 år sedan startade Östra Södermanlands Järnväg sin trafik på den första anläggningen vid Lina bruk utanför Södertälje. När årets trafikpremiär drog igång förra helgen passade man på att fira jubileet genom att låta ångloket Lotta komma ut på spåren.
— Det första rullande loket vi hade på den tiden är loket Lotta och henne har vi fått igång igen i år, berättar John Hamrin från föreningen. Hon har stått still i nästan 30 år men idag går hon i trafik med samma vagnar hon hade 1959.
Dagen till ära kördes tre tåg mellan Mariefred och Taxinge, vilket är något som annars inte görs innan ångbåten Maja startar sin trafik.
— Så här på våren är ju Taxingeturen helt fantastisk, säger John. Speciellt nu när löven inte riktigt har spruckit ut och man tittar över sjön och ser slottet.
Det mesta som föreningen har haft som målsättning att hinna med under vintern tycker John att man faktiskt hunnit — men museijärnvägen är ett evighetsjobb. 
— Lotta till exempel mår hyggligt bra men eftersom hon inte har rullat på så länge är vi lite osäkra på hur lagren ska fungera. På ett par års sikt måste vi också ta itu med pannan. Det är ett antal stagbultar som håller fyrboxen i pannan som måste bytas.
På plats under dagens firande fanns också flera medlemmar som var med redan vid starten 1959. En av dessa, Göte Schnell, stod för jubileumstalet där han berättade minnen och anekdoter från förr.
— Visste ni till exempel att personvagnen JGJ11 figurerade i filmen ”Fröken Chic” från 1959 med Sickan Carlsson, berättar Göte. Efter filminspelningen skänktes den till vår förening och i dag är det Lotta som drar vagnen.