Nikis tyngdlösa ögonblicksbilder vittnar om historisk översvämning

0
104
Niki Cervin ställer ut på POM Gallery. Foto: Privat

På lördag öppnar Niki Cervins utställning Forever in the mind” på POM Gallery i Mariefred.  Hennes verk är berättelser om landskap i uppbrott, likt ett intermezzo. Här bjuder hon in till sitt personliga universum, en värld inspirerad av en översvämning som ägde rum för tio tusen år sedan.

Under början av 2010 var konstnären Niki Cervin intresserad av text som hantverk och ville se hur hon kunde använda just text i relation till måleriet. Niki, som tidigare studerat på Lunds konst- och designskola sökte sig därför till Lunds Universitets författarskola. De två uttryckssätten har hon sedan dess vävt samman — med tydligt resultat i den aktuella utställningen på POM Gallery.
— Titeln på utställningen som visas på POM med öppning nu på lördag är också titeln på utställningstexten, mer bestämt en dikt. Dikten ”Forever in the mind” har som syfte att ge besökarna ytterligare en dimension av utställningen, berättar Niki.

”Det är en hissnande känsla att upplevelsen av den översvämningen lever bland oss än idag”. Under arbetet med utställningen har Niki inspirerats av en översvämning man tror ägde rum cirka 8 000 f.Kr. Erfarenheten av den översvämningen har genom berättelser gått i arv genom generationer i olika kulturer runt om i välden.
— Genom måleriet strävar jag efter att skildra ett landskap som lämnats splittrat och oigenkännligt efter att en omvälvande händelse ägt rum, eller fortfarande äger rum, understryker hon. Ofta vill jag porträttera ögonblicksbilder där objekten i landskapen upplevs som tyngdlösa eller i rörelse, liksom mitt i ett uppbrott eller i en sammandrabbning. En övergång mellan två scener, likt ett intermezzo.

Niki Cervins uttryck, hennes konstnärliga ”språk”, är ett resultat av många års undersökande.
— För mig har det främst handlat om att utforska det i måleriet jag upplevt som mest intressant.

Det har varit viktigt med det fysiska i måleriet. Dels har jag genom mina självtillverkade penslar på en halv meter behöver utnyttja min kropp i utförandet, dels har jag genom måleriet fått skildra den fysiska kraften i naturen. Kroppen och motiven samspelar både i själva utförandet och i resultatet.

Hon tycker om att ställa ut solo, som hon nu gör på POM, men drar sig också till minnes en grupputställning som betytt mycket. 2015 visades ett av hennes verk i utställningen ”Skiftande landskap” på Skissernas museum, Museum of Artistic Process and Public Art, i Lund.
— Utställningen visade Lunds universitets konstsamling och det var smått surrealistiskt att se mitt verk i den historiska kontexten, säger hon. Det är svårt att säga vad som är roligast. I en grupputställning får man vara med i ett större sammanhang där man själv inte styr och där man blir en del av en annans idé vilket är spännande. I en soloutställning bjuder jag in besökaren till mitt personliga universum.

Ambitionen och drömmen är att fortsätta utforska måleriet och landskapets egenskaper. Var verken kommer att ta henne rent professionellt kan hon inte säga — men hon strävar efter att fortsätta arbeta med måleriet på heltid.
— Jag har i och för sig precis börjat med friluftsmåleri. Det ska bli intressant att se hur det kommer att påverka mitt arbete i ateljén. Jag tänker att friluftsmåleri kan vara väldigt utvecklande när det kommer till färg och komposition. Det är viktigt för mig att känna att jag utvecklas, är i rörelse och att hitta nya möjligheter i måleriet.