Några av verken har varit del av studiodekoren till programmet ”Malou efter tio” i TV4.

”Ett behövligt uttrycksätt utan fasta krav”. Nadine Schjölin, NASCH, kommer till POM Gallery den 2 februari med verk som handlar om ett inre sökande. MT/Måsen har pratat med konstnären som målar på impulser. 

Nadine Schjölin heter hon men som konstnär kallar hon sig NASCH. Den unga konstnären, som idag lever med sambo och två små barn i Stockholm, har alltid haft konsten nära. Mamman målade när Nadine växte upp, och själv kunde hon rita i timmar. 
— Det har alltid fallit sig naturligt för mig, säger hon. Jag hade alltid sett mamma måla och jag valde bild och form före annat i grundskola och gymnasium.

Att hon ville arbeta med konst var en självklarhet, och en öppning kom när hon i 20-årsåldern väntade sitt första barn. Baristajobbet lades åt sidan och hon gick in helhjärtat i måleriet. 
— Jag gav allt för konsten, fick ihop ett gäng tavlor och kontaktade Liljevalchs — och kom med på vårsalongen. Det var 2015 och jag har varit verksam konstnär sedan dess. Det fanns ingen tid för högskola. 

Nadine bor på Söder och har sin studio vid Odenplan. På vägen lämnar hon på förskolan och det är då hon rensar tankar och ”balanserar”, något hon känner att hon behöver göra för att inte vara låst när hon målar. 

— Det är hämmande med för tydliga idéer. Mitt uttryckssätt är för mig ett behövligt uttrycksätt utan fasta krav. När jag var yngre hade jag ofta fasta idéer och blev aldrig nöjd, det har jag släppt nu. 

NASCH uttryck är färgstarkt och fritt. Inspirationen kommer från lusten att skapa. Tankarna kommer med varje lager färg där inget är rätt eller fel utan en milstolpe på vägen.
— Livet styrs av känslor, tankar och impulser. Vi tar in information som vi bearbetar både medvetet och omedvetet. Mitt måleri handlar främst om att släppa taget, förbli öppen och påverkas utan att kritisera.

Nu börjar hon förstå att hennes konst ”går hem”. I framtiden testar hon gärna den internationella marknaden, och just nu ser hon mest fram emot soloutställningen på POM Gallery — den andra i ordningen. Med sig har hon helt nya verk.
— Temat är eremit, ”hermit” på engelska. När jag målar går jag in i mig själv, det är ett inre sökande.

Vernissage för NASCH nya utställning på POM Gallery är 2 februari klockan 12.00 till 16.00.