Musikalstjärnorna gästar ”This Christmas” — ett välkommet avbrott i en stillastående bransch

0
532
Musikalstjärnorna Philip Jalmelid och Tuva B Larsen ser fram emot att gästa ”This Christmas” som sänds från Biohusets scen. Foto: Mats Bäcker

Den fjärde advent sänder Mariefredsprofilen Linus Fagerström med vänner en musikalisk julhälsning från Biohuset i Mariefred. Bland alla gästartister finns musikalparet från succén ”Så som i himmelen”, Philip Jalmelid och Tuva B Larsen. 

Tuva B. Larsen och Philip Jalmelid är som par mest kända för sin medverkan i svenska musikalen ”Så som i himmelen” av Kay och Carin Pollak med musik av Fredrik Kempe, regisserad av Markus Virta och baserad på filmen med samma namn från 2004. Musikalen hade sitt uruppförande på Oscarsteatern hösten 2018, och fram till pandemirestriktionerna var det fullt upp för Philip och Tuva, som under arbetets gång också blivit ett par privat.

Philip är också en av alla namnkunniga kulturarbetare som höjt rösten kring branschens utsatthet sedan mars 2020. Den 3 december publicerade Expressen en artikel signerad Philip Jalmelid med rubriken ”Nu går vi i konkurs och säljer våra hem”. Han förklarar att mattan drogs bort under fötterna på alla — och de som äntligen fått till en stabil ekonomi — ”man ger sig inte in i kulturbranschen för att tjäna mycket pengar” — raserades. Philip förklarar sin syn på hur kulturen i Sverige behandlats under året. 
— Jag är trött på regeringen, de diskriminerar branschen, säger han. Vi har i och med restriktionerna fått näringsförbud när det inte handlar om att branschen gjort bort sig — det är ett straff. Ingen i kulturbranschen har råd med situationen som den är nu.  

Han är rädd. Rädd för att ännu fler kolleger i branschen hinner gå i konkurs. Rädd för att hans egen familj är utsatt, och rädd för att kulturkonsumtion kommer bli en klassfråga, då effekten av årets stiltje kan bli högre kostnader för att kunna göra mindre — när allting väl börjar rulla igen. 
— Jag tror att det dröjer ett tag innan vi ser en påskostad produktion, fortsätter Philip. Får vi ett klokt besked, när vi får ett hum om effekten av en vaccination, ja, först då vi vet hur framtiden kan se ut. 

”Hoppas det lättar till våren”. Många tänker det, många säger det och då, menar Philip, kanske några scener vågar börja bygga upp verksamhet, även om det kommer att ta tid.Tuva bekräftar det Philip redan sagt — att oron är stor och frågeställningarna många. 
— Ingen hade någonsin kunnat föreställa sig detta, eller vetat åt vilket håll det här skulle slå. Och det tar på att förhålla sig, inte ”till” livet, utan ”från” livet. 

Med tomma kalendrar kom förfrågan att medverka i julsändningen från Biohuset i Mariefred som ett välkommet ljus i mörkret. Paret tycker båda mycket om julen och julmusik, och bortsett från förra årets julkonsert på Konserthuset i Stockholm har ingen av dem så väldigt många juluppträdanden i ryggsäcken. 
— Det kan nog bli en kraft för oss, att få vara med och bidra med lite värme, säger Philip. Vi har blivit ombedda att sjunga en låt, och det blir ”Have Yourself a Merry Little Christmas”.