Limé visar verklighet och abstraktioner

0
441
Torbjörn Limé, tidigare rektor för Gotlands konstskola, visar konst i Mariefreds bokhandel. I utställningen finns en serie målningar från senare tid — existentiella aspekter av att vara människa.

Tanken att göra en egen bok föddes 2006. Men det dröjde 13 år innan konstnären och förre konstskolerektorn Torbjörn Limé gav ut ”Selected paintings” — som visar allt ifrån den målningen som hösten 1987 på riktigt startade hans konstnärliga karriär till nutid. I onsdags presenterade han boken och delar av sin konst i Mariefreds bokhandel—konst som nu också hänger på väggarna i bokhandelns galleri.

Han hittade sin riktning. Redan när Torbjörn Limé drömde om att lämna industristaden Trollhättan för konstens Paris visste han någonstans vad det var han ville uttrycka med sitt konstnärskap. Åren på Konsthögskolan i Stockholm hjälpte till och i konstboken ”Selected paintings” tar Limé med betraktaren på en tidsresa från den där viktiga första abstrakta målningen till några av de senaste. Han svävar högt och landar sedan tydligt i några begrepp. Natur. Klimat. Åttiotalets modernism. Illusioner. Under onsdagens artist talk i Mariefreds bokhandel berättade Limé om sitt liv — och hur hans konstnärliga uttryck tett sig genom livet.
— Hotbilden mot naturen har alltid funnits med, och konstnärligt ofta som vackra ytor med en inbyggd giftighet. Jag har inspirerats mycket av industrin, Ruhrområdet i Tyskland som var världens största industriområde, och uppväxtorten Trollhättan.

Via amorfa himlar, personlig sorg, mänsklighetens sorg, politiska kommentarer, konsthistoriska flörtar och installationer tar sig Limé från flykten bort från ursprunget och tillbaka igen — till arsenikarbetare, verkligheter och tidstypiska hot. Det pendlar mellan organiska abstraktioner och föreställande med dokumentära referenser.
— Vi föds, vi dör, det är samhällets gång. Jag vill gärna leka med perceptionen, skapa på oväntade sätt och experimentera. Jag varierar mellan abstrakt och föreställande, och använder olika tekniker och material.

Utställningen ”Topografiska verkligheter och måleriska definitioner” visas till och med första advent.