Kukkamariia om andra boken: ”Texter som berör på djupet”

0
281
Kukkamariias andra bok kom ut i början av oktober i år. Foto: Hilda Valtola Sjöberg

Tidigare i höst släppte Stallarholmsbon Kukkamariia Valtola Sjöberg sin andra bok — ”Anhörigboken Alzheimers sjukdom”. I boken berättar anhöriga hur de upplever det att deras nära och kära lever med Alzheimers sjukdom.
— Det är texter som berör på djupet. Som innehåller den djupaste sorg och känsla av ensamhet och utsatthet. Men det är också berättelser som vibrerar av kärlek och omsorg om den som är sjuk, berättar Kukkamariia. Det är livshistorier som lyser upp det absolut vackraste som finns och samtidigt det som är det svåraste att bära, att någon de älskar lever med en dödlig sjukdom. Ibland finns sjukvården och kommunen med som en hjälpande hand, ibland berättas det om ett samhälle som sviker. Insatser som uteblir. Låg förståelse för de behov som finns. Få som lyssnar. Ingen som förstår. Det är med stor generositet anhöriga delar med sig av sina glädjeämnen och sorger som uppstår i gemenskapen med den som lever med alzheimer. Berättelserna ger en bild av ett samhälle som kan göra mycket mer, som kan stötta och göra bättre samtidigt som dessa anhöriga gör insatser som måste beskrivas som heroiska. Det är här, på vägen till slutet som allt sätts på sin spets. Kärleken och sorgen, omsorgen och gemenskapen, allt som fanns som inte längre finns och förlusten av en människa som står framför dig men ändå inte är där.

Boken innehåller också fakta om sjukdomen, tips och information och kan med fördel läsas av både anhöriga, den som själv drabbats av sjukdomen och personal inom bland annat vård och omsorg.