Fullt hus förra året med föreningen heART och musikkollot — i år blir det tredje året i rad som lägret anordnas i Mariefred. Foto: Föreningen heART

Med start måndag den 24 juni bjuds det inte bara på ett utan två musikläger i kommunen. I Mariefred kommer föreningen heART tillbaka för tredje året med sin musikstudio och i Stallarholmen har artistskolan som vilat ett tag åter väckts till liv.

Det kokar både i Församlingshemmet i Mariefred och i Drömfabriken i Gula industrihuset i Stallarholmen. Snart startar sommarens två kreativa musikläger, och av en slump hålls de parallellt med start den 24 juni. Lägren har dock lite olika profil, även om musik är grunden och målgruppen nästan densamma.

— Vi gör lägret för tredje året i rad i sommar, berättar Caroline Karlsson, föreningen heART. Vi bjuder in unga i Mariefred med omnejd mellan 12 och 18 till ett väldigt öppet musikläger där man får stöd att utveckla sin kreativitet. Det är bred kompetens hos ledarna och ungdomarna får skriva texter och producera. Vi arbetar mycket digitalt.

Drömfabrikens artistskola, som inte varit aktiv på ett tag, tar nu ledarna Lotta Bergil och Ellinore Eriksson upp igen. Lotta har haft Ellinore, som många säkert känner till som trubadur och för hennes show om Barbro Hörberg, som musikelev tidigare, och de gillar att jobba tillsammans.

— Det saknas aktiviteter för unga i Stallarholmen, säger Lotta. Vår förhoppning är att arbeta med en grupp om tolv deltagare och sedan arbeta både i grupp och individuellt med artisteriet. Vi kommer att föreslå gruppen att uppträda på sommarmarknaden som avslutning och jag ser gärna en fortsättning för oss med fler läger.

Att lägren arrangeras samtidigt menar Lotta är lite synd — ”jag hade gärna gått musikkollot i Mariefred”, men både arrangörerna i Stallarholmen och Mariefred hoppas och tror på ännu fler möjligheter för musikaliskt intresserade unga att söka sig till det läger som lockar — att man hjälper varandra att dra i fler att delta. Att det nu finns två möjligheter var länge osäkert — inte förrän i maj fick arrangörerna veta att de skulle få stöd från kommunen, pengar som delas ut av Socialstyrelsen.

— Först drogs pengen in, men nu i våras togs ett nytt beslut i och med vårbudgeten och bidraget kom tillbaka, om än väldigt sent, förklarar Marcus Delving, fritidsgårdsutvecklare i Strängnäs kommun. Jag tycker det är positivt att både Stallarholmen och Mariefred erbjuder läger även om det är samma vecka.