Kökschefens livsstilsbok: ”Det är alltid viktigt att äta”

0
371
Billy White arbetar som kökschef. I boken ”Ät, spring, njut” har han vävt samman sina två livspassioner — bra mat och löpning. Foto: Patrik Engström

Billy White började springa för 8 år sedan. Trailrunning. Som kökschef på Rosendals Trädgård har han nu kombinerat sina två livspassioner — mat och löpning — i en bok som sticker ut från mängden. ”För de som springer är det en riktigt bra kokbok”.

Billy White från York i England lärde sig om smaker hos stjärnkocken Mathias Dahlgren. Sedan en tid tillbaka är han kökschef på Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm där han bor med sin familj den mesta tiden. När han inte är där lappar och lagar han sommarhuset i Herresta — ”i sommar blir det ett utekök” — eller springer.
För åtta år sedan väcktes passionen för löpning, trailrunning, och samtidigt växte tanken om att koncentrera god och nyttig mat i en bok, mat man kan ha med sig på ultralöpning, långa distanser. Och han vet vad han pratar om.
— Jag springer ungefär tio mil i veckan, men det har tagit åtta år att nå hit. Jag har sprungit många längre lopp, sådana som tar dygn. Det är allltid viktigt att äta, så kroppen inte måste kämpa. Samtidigt tycker jag att det viktigaste är att njuta av det du gör. Är det för jobbigt är det något som inte stämmer.

”Ät, spring, njut” är utgiven på Gawell förlag. ”Jag fick vara mer involverad hos ett mindre förlag. Det var viktigt att låta det vara så”. I boken får vi följa löpare i Colorado i USA, från Lake-distriktet i nordvästra England och Sverige. Billy förklarar att det krävt en hel del disciplin att färdigställa boken, som kom ut i början av september.— Att jobba fram en bok tar en hel del energi. Nu när den är klar ska jag stötta min fru i lopp, hon springer också, och vara med familjen ett tag. Barnen gillar också att springa. Och självklart ska jag äta bra. Jag är uppväxt med innesittande, TV-middag. Jag är glad att jag valde ett annat spår.

När familjen är i stugan i Herresta springer de Herrestaleden och runt i skogen. Billy tycker om att springa vid vattnet, ta den lilla vägen. Kökschefen, ultralöparen och kokboksförfattaren besöker snart Mariefreds bokhandel för signering.
— Det är inte bara en kokbok, det är en livsstilsbok. Och jag hoppas att den ska inspirera.