
Billy
White började
springa för 8 år
sedan. Trailrunning. Som kökschef på Rosendals Trädgård har han nu kombinerat sina två livspassioner — mat och löpning — i en bok som sticker ut från mängden. ”För de som springer är det en riktigt bra kokbok”.
Billy White från York i England lärde
sig om smaker hos stjärnkocken Mathias Dahlgren. Sedan en tid tillbaka är
han kökschef på Rosendals Trädgård
på Djurgården i Stockholm där
han bor med sin familj den mesta tiden. När han inte är
där lappar och lagar han sommarhuset i Herresta — ”i
sommar blir det ett utekök” — eller
springer.
För åtta år
sedan väcktes passionen för löpning,
trailrunning, och samtidigt växte tanken om att koncentrera god och
nyttig mat i en bok, mat man kan ha med sig på ultralöpning,
långa distanser. Och han vet vad han pratar om.
— Jag springer ungefär
tio mil i veckan, men det har tagit åtta år att nå hit.
Jag har sprungit många längre lopp, sådana
som tar dygn. Det är allltid viktigt att äta,
så kroppen inte måste kämpa. Samtidigt
tycker jag att det viktigaste är att njuta av det du gör. Är det för
jobbigt är det något som inte stämmer.
”Ät, spring, njut” är
utgiven på Gawell förlag. ”Jag fick vara mer
involverad hos ett mindre förlag. Det var viktigt att låta det vara så”. I boken får vi följa
löpare i Colorado i USA, från Lake-distriktet i
nordvästra England och Sverige. Billy förklarar att det krävt
en hel del disciplin att färdigställa boken, som kom
ut i början av september.— Att jobba fram en bok tar en hel del
energi. Nu när den är klar ska jag stötta
min fru i lopp, hon springer också, och vara med familjen ett tag.
Barnen gillar också att springa. Och självklart
ska jag äta bra. Jag är uppväxt med innesittande,
TV-middag. Jag är glad att jag valde ett annat spår.
När familjen är i stugan i Herresta springer de Herrestaleden
och runt i skogen. Billy tycker om att springa vid vattnet, ta den lilla vägen.
Kökschefen, ultralöparen och kokboksförfattaren
besöker snart Mariefreds bokhandel för signering.
— Det är inte bara en
kokbok, det är en livsstilsbok. Och jag hoppas att den ska inspirera.