Jon romandebuterar med mörk historia om hot mot statsapparaten

0
417
Underground är Jon Nordgrens debutroman, och en av böckerna som presenterades i samband med att Storytel uppmärksammade årsdagen av Palmemordet. Foto: Pressbild

Mariefredsbon Jon Nordgren är copywritern och litteraturvetaren som för mer än tio år sedan fick idén att skriva en politisk roman som utspelar sig i Stockholm 1985 och fram till tiden för mordet på Olof Palme. Boken släpptes i dagarna som ljudbok, och beskriver en värld som kan kännas igen — men handlingen är en parallell verklighet, där utgången är fiktiv. 

”Underground följer journalisten Alex Fågelberg som efter år av missbruk i Stockholms krogsväng försöker få ordning på sitt liv när han får ett erbjudande om ett jobb för den nystartade politiska tidskriften Underground. Hans uppgift blir att infiltrera en högerextrem organisation vars verksamhet till stor del tycks gå ut på att hota och hata den sittande statsministern, Hjalmar Sand. Det visar sig vara ett uppdrag förenat med livsfara”. Så beskrivs Mariefredsbon Jon Nordgrens debutroman. Jon, som till vardags är marknadsförare på Cyklos i Mariefred, har skrivit mycket under sitt liv. 
— Jag har fått noveller publicerade, skrivit i tidningar och jag gick Biskops Arnös författarlinje och vidareutbildade mig sedan till copywriter. Idén för ”Underground” har jag haft i över tio år.  

Romandebuten är speciell — boken kommer nämligen ut som ljudbok direkt på Storytel. 
— Det är Storyside, ett underförlag till Storytel, som ger ut den, berättar Jon. Det är lite annorlunda. När jag skrev boken, alla tusentals timmar, så visualiserade jag den fysiskt och var först tveksam till att ge ut den som ljud- och e-bok direkt. Men jag ändrade mig ganska snabbt. Det är ett bra upplägg, en trend med ljudböcker — statistiken visar att det är fler som lyssnar än läser. Nu när jag landat i det tycker jag det är jättebra. Om det blir någon fysisk bok i slutänden beror på hur den säljer. 

Boken är en ”Stockholm noir”. Och det är verkligen en mörk historia Jon målar upp.
— Historien tar sin början när en man och en kvinna under mitten av åttiotalet avslöjar psykologisk krigföring riktad mot vår statsapparat. Jag har alltid varit fascinerad av olösta gåtor, och har en vilja att försöka förstå varför vissa saker sker. Noirspåret kom ganska tidigt, men det är faktiskt en tillfällighet att historien blev spännande. Inledningsvis ville jag främst ställa berättigade, kritiska frågor — lever vi verkligen i en demokrati, till exempel? Jag har jobbat mot en lektör de senaste åren, Helena Hansen, och hon manade på. Historien blev mer och mer spännande i sitt upplägg, och det är en spänningsroman, jag vräker på med spänning, förklarar Jon. 

Även om Jons roman ännu inte finns som fysisk bok, så existerar ett omslag som Jons fru Sara, som är grafisk designer, har skapat.  
— Jag är väldigt glad att förlaget valde Saras omslag. Det var inte något jag fick bestämma i mitt kontrakt. Jag ville inte ha den vanliga spänningsomslaget utan nåt annat, och jag tycker att hon hittade helt rätt ton. 

Det här är första boken i en planerad serie, och Jon hoppas snart få tid att fortsätta skriva. 
— Jag har en uppföljare ganska klar. Men jag har andra idéer också, bland annat vad som händer i ett litet samhälle om saker slutar fungera. Hur beter man sig? 

”Underground” släpptes som ljudbok den 25 februari, och är inläst av Dramaten-skådespelaren Christoffer Svensson.