Ingen Greta på slottet

0
716
Magnus Olausson, som är chef för samlingarna på Nationalmuseum, meddelar i veckan att porträttet av fotografen Shane Balkowitsch inte kommer tas in i i Statens porträttsamling på Gripsholms slott.

Det verkar inte bli något porträtt av Greta Thunberg på Gripsholms slott — i alla fall inte inom den närmsta framtiden. Magnus Olausson, som är chef för samlingarna på Nationalmuseum, meddelar i veckan att museet inte kommer att ta in porträttet av Greta Thunberg av fotografen Shane Balkowitsch i Statens porträttsamling.

Det var den 28 november som fotografen Shane Balkowitsch, USA, lade upp ett inlägg på Facebook där han förklarade att han skulle donera tre fotografier föreställande miljöaktivisten Greta Thunberg till tre olika museer i olika delar av världen. Balkowitsch skrev att han bestämt sig för att ett av porträtten skulle till Gripsholms slott. ”Efter mycket tankeverksamhet har jag bestämt att det mest passande hemmet för den sista våtplåtsbilden ’Greta’ föreställande Greta Thunberg är Svenska statens porträttsamling på Gripsholms slott i Mariefred i Södermanland, Sverige”, skrev Balkowitsch. Han menade också att Nationalmuseums ansvarige kurator mejlat honom den aktuella morgonen och välkomnat donationen — något som inte stämmer.

Nu är Facebookinlägget bortplockat. En av bilderna i den aktuella serien porträtt av Greta Thunberg kommer kommer att finnas i USA:s kongressbibliotek i Washington, som är USA:s äldsta federala kulturella institution — detta enligt tidningarna the Star och Washington Times. Till tidningen Bismarck Tribune har Balkovitsch kallat fotografierna ”det viktigaste arbetet jag gjort hittills”.