Hon ställer ut Mariefredsalster hos Ylva på torget: ”Det gamla Mariefred jag växte upp i”

0
181
Anna Janina Pieniowska har fångat Mariefred som det såg ut under 50- och 60-talet i sina akvareller. Foto: Privat

På lördag öppnar en ny konstutställning i Mariefred, med enbart Mariefredsmotiv. Det var en gång en liten stad är det gamla Mariefred som jag växte upp i”, berättar Anna Janina Pieniowska, som visar sina alster hos Ylva Hellberg i gamla brandstationen på Rådhustorget.

”Jag känner Mona sedan femtiotalet, Ylva sedan hon föddes”. Anna Janina Pieniowska är född och uppvuxen i Mariefred. På lördag ställer hon ut sina akvareller som minner om ett Mariefred under uppväxttiden.
— Pappa var en av ubåtspolackerna. Morfar var engagerad i staden, mamma jobbade inom kyrkan. Jag bodde här till 1963, då jag åkte till Warszawa för att studera konstvetenskap. Sedan blev det statsvetenskap och lärarhögskolan. Min huvudsakliga utbildning inom konst har varit genom folkuniversitetet, där jag gått olika kurser. Jag var ansvarig för bild på skolan där jag jobbade, har hållit i akvarellkurser och varit med på flera utställningar, bland annat den i Rådhuset som visas nu.

”Det var en gång en liten stad” heter den aktuella utställningen som öppnar på lördag. Mona och Ylva som hon nämnt är Mona och Ylva Hellberg — Ylva har idag butik i gamla brandstationen bredvid Rådhuset där hon säljer kuriosa, möbler och återbruk. Här ska Mariefredsakvarellerna visas.
— I början målade jag enbart hus och gatumiljöer, men nu har jag börjat befolka mina målningar, berättar hon. ”Det var en gång en liten stad” är det gamla Mariefred jag växte upp i. Sedan jag flyttade har jag inte varit här så ofta som jag egentligen velat. Men vi har gravarna här, och jag hälsar alltid på Mona. Vi är också ett gäng som var tonåringar ihop som brukar ses ett par gånger per år när det inte är pandemi. Men nu kommer jag vara på plats och hänga konsten på fredag, och vill man träffas är jag här både lördag och söndag.

Vernissage hålls lördag 19 juni klockan 12.00 till 17.00. Utställningen visas sedan söndag 12.00 till 16.00 och måndag till torsdag 10.00 till 16.30.