Helena Mutanen ställer ut på Multeum — med anatomiska former och enskilda rum

0
365
Konst som tar plats, och som ofta har formen av anatomiska hjärtan eller hjärnor, är Helenas signum. Foto: Peter Svedberg

Nu öppnar Multeum upp för konsten igen, och först ut är multikonstnären Helena Mutanen med utställningen ”Chambre Séparée”. Här ger Helena en inblick i det privata och inre, både i bild, ord och i tredimensionell konst. Hjärnan och hjärtat är former som återkommer ofta i Helena Mutanens verk, och skulpturen som delar namn med utställningen är inget undantag.

Helena Mutanen är född och uppvuxen norr om Stockholm, och hon uppmuntrades tidigt att syssla med konst.
— Jag hade en konstnär som klasslärare i lågstadiet, berättar hon. Läraren var inte känd men en lokal konstnär, Ann-Sofie Söderquist. Hon såg tidigt att jag hade talang och frågade mina föräldrar om att jag kunde stanna efter skolan för extralektioner. Jag uppmuntrades också att fortsätta med konsten vidare under skolåren.

När hon var i 20-årsåldern bestämde hon sig för att satsa på konsten som karriär, och studerade vidare på flera konstskolor. I sitt skapande rör hon sig mellan skulptur, textila skulpturer, film och ibland också målningar, teckningar och foto. Jannicke Fyhr, kulturproducent på Kulturhuset Multeum i Strängnäs kontaktade Helena redan i början av 2020. Men coronan kom i vägen. En efterlängtad utställning får nu äntligen ta plats i kulturhuset.
— Jag är så glad att vi har öppnat huset och kan visa Helena Mutanens utställning nu under våren, säger Jannicke. Den har varit inplanerad sedan länge och det är alltid tråkigt att behöva ställa in eller skjuta upp, även om det har blivit en del av vardagen.

Utställningen har fått namnet ”Chambre Séparée”, ett enskilt rum, och titeln syftar till våra mentala inre rum. Här blandar Helena minnen, personliga berättelser och inre bilder – där nyckeltalet verkar vara siffran fyra.
— Jag syr en del skulpturer i en teknik där jag sedan vaxar tyget på skulpturen. Jag visar fyra textila vaxade skulpturer på utställningen. Jag visar bland annat fyra väggfasta skulpturer och fyra kortare intervjufilmer, där jag intervjuar min mamma som berättar om sina minnen från barndomen i Karelen. Där finns också fyra små fotografier.

Hjärnan och hjärtat är former som återkommer ofta i Helena Mutanens verk. När hon studerade på Konsthögskolan deltog hon i en dissektion av en människokropp på Karolinska institutet — en upplevelse som berörde henne starkt. I utställningen finns ett flertal skulpturer i form av anatomiska hjärtan, och den senaste stora skulpturen Helena skapat är ett öppnat hjärta där man kan se in i hjärtats kammare. Det verket har gemensam titel med utställningen.

Inspirationen kommer från alla håll. ”Det kan vara något i nyhetsflödet, tv, teater, film, YouTube”, förklarar Helena — och andra konstnärer har också en inverkan på henne. Ibland är det ett material, eller en teknik, som inspirerar. Sedan startar processen.
— Jag får en inre bild av en skulptur eller installation. Det kan också vara en bild av en teckning. och så försöker jag skissa upp den. Ibland gör jag ingen skiss utan en skulptur direkt.

Sedan början av 2020 har många levt i en isolerad värld. Att verka inom konsten är redan ett mycket isolerat yrke, menar Helena, och i coronatider blir vardagen — och arbetet — ännu mer isolerat.
— Men jag arbetar i samma lokaler som min man så vi har sällskap av varandra.

Chambre Séparée” visas på Multeum från 22 mars  till och med 30 april.