Från Australien via Paris till Mariefred: Nu gör journalisten och designern barnbok tillsammans

0
419
I boken ”Paris on air - a memoir” tar Oliver Gee med läsarna till hans och Linas bröllop i Mariefred. Lina illustrerar bilderna till parets nya projekt — en barnbok. Foto: Danielle Nicole

Oliver Gee från Perth i Australien träffade Lina Nordin Gee för fem år sedan. Han jobbade som journalist på engelsk tidning i Sverige, och Lina, vars familj i samma veva tagit sig an att renovera Bellmansgården i centrala Mariefred, kände ett sug att starta eget. Deras gemensamma resa tog dem till Frankrikes huvudstad, och sedan några år tillbaka bor paret i Paris. 

Nivån på arbetet ändrades — och Oliver hittade ny energi i den nystartade podcasten ”The Earful Tower”, en ordlek på Eiffeltornet. 
— Det blev en vändpunkt för mig, förklarar Oliver när han och Lina träffar tidningen. Podden blev snabbt populär, så jag sa upp mig och fokuserade på det nya. Nu är podcasten mitt jobb. 

En av de stora tidningarna i USA har listat Olivers podcast som en av de bästa resepoddarna — och framgångarna har betytt att han också skrivit en bok, som till stor del är skriven på Blå Katten, kafét i Mariefred. ”Paris on air – a memoir” är just vad titeln skvallrar om — Olivers egna upplevelser i snygg bokförpackning, där en av händelserna är parets bröllop i Mariefred. 
— Vi planerade först för bröllop på den franska landsbygden, men logistiken hade varit svår, berättar Lina. Vi bestämde istället att bröllopet skulle hållas i Mariefreds kyrka och festen på Bellmansgården. 

Bröllopet hölls med gäster från hela världen, samtidigt som 100-åriga regattan gästade Mariefred. Båda skrattar när de tänker tillbaka på dagen, som kunde ha varit smidigare. 
— Det var den varmaste dagen i mannaminne, minns Oliver. Extremt varmt i kyrkan och strålande sol ute. Ingen kunde ana att himlen skulle öppna sig, precis under förrätten. Efter tio minuter var skyfallet borta, men allt var dyngsurt. 

De båda positiva själarna gjorde ingen sak av regnet — men bröllopsnatten fick de spendera utomhus. Nyckeln till rummet på värdshuset var försvunnen, och det slutade med att det nygifta paret fick se solen stiga upp över Mälaren från värdshusets uteplats.  

Paris är hemma. Men också Mariefred. Sedan corona tagit sitt grepp om storstaden har de spenderat mesta delen av sin tid på svensk mark, och Lina, som designar bekväma och snygga skor och väskor som bland annat säljs i gallerian Lafayette i Paris, tycker det är skönt att slippa vara inlåst. 
— Under våren i Paris har det känts som att bo på ett sjukhus, menar Lina. Alla mina skor har varit inlåsta i stängda butiker, så jag har satsat på en Etsy-butik, och mina illustrationer. 

Olivers bok kom ut i april. Den har gått bra i USA, och andra trycket kommer nu. De senaste månaderna har inneburit en del hinder — men det har blivit till möjligheter för paret, som tagit den lediga tiden till att göra en barnbok tillsammans. 
— Det är en bok för barn mellan 5 och 10 år, baserad på en sann historia, förklarar Oliver. Den är baserad på det mest populära poddavsnittet, om en kvinna som släppte ut krokodiler i kanalen i Paris, lite Dr. Seuss-inspirerat. 

Lina och Oliver är överens om att det är roligt att arbeta tillsammans — och att det kanske leder till fler samarbeten i framtiden. 
— Det är ett bra sätt att ändå göra något. Vem vet vad det leder till härnäst? 

Information om Olivers podcast och bok finns på @theearfultower och mer om Linas konst hittas på @parisianpostcards på Instagram.