Författarmöte med en biblioteksälskande debutant

0
17
Sofie signerar sin roman Bokbussen kommer vid midnatt. Text & foto: Helena Wildros

I en ny programserie under hösten bjuder kulturhuset Multeum in till författarmöten och samtal där man får möta ett antal lokala författare. Först ut för hösten är debutanten Sofie Axelzon som redan fått mycket uppmärksamhet med sin bok Bokbussen kommer vid midnatt, en bok om kärleken till böcker som har beskrivits som en ”jävlar anamma-feelgood”.

Boken handlar om tre bibliotekarier som tillsammans kämpar för sitt nedläggningshotade bibliotek i en fiktiv by, men är inspirerat av en verklig händelse, det så kallade biblioteksupproret i Ramsberg. Sofie har även hämtat inspiration från Strängnäs och berättar att samhället i boken liknar Åkers Styckebruk och att biblioteket där boken utspelar sig delvis inspirerats av Mariefreds bibliotek. Samtalet om Sofies bok leds av Magnus Utvik, kommunförfattare i Strängnäs kommun som tillsammans med Peter Björkman, bibliotekarie och litteraturutvecklare, tagit initiativ till dessa författarmöten. Magnus presenterar Sofie som en av den tidiga höstens absolut hetaste, mest intressanta författare.

Sofie Axelzon bor i Strängnäs, är journalist i botten och har nyligen avslutat sin anställning på kulturhuset Multeum där hon arbetat de senaste fem åren. Det senaste året har hon varit tjänstledig både för att skriva sin bok, men även jobbat som lektör med att hjälpa andra författare att utveckla sitt skrivande. Hon berättar att hon drömt om att bli författare sedan 8-årsåldern då hon gick sin första skrivarkurs. Livet med jobb, småbarn och pendling har gjort att det har tagit ett tag innan hon kunnat förverkliga sin dröm.
-Det här är verkligen en sådan sak jag inte ville sitta på hemmet och ångra, det är jätteviktigt för mig att kunna säga att jag är författare, förklarar hon, och är överväldigad av den fina respons hennes debutroman fått.

Att vara författare är ett hårt jobb, konstaterar hon och tipsar andra med författardrömmar att gå en skrivarkurs och att även läsa många andra böcker.
-Just nu har jag läst många andra kvinnliga debutanter för att se hur de gör, säger hon. Det är verkligen ett hantverk att skriva en bok.

Boken utgår till stor del från hennes egen kärlek till böcker och bibliotek. När byns lilla biblioteksfilial hotas av nedläggning låter den uppfinningsrika personalen inte det ske, utan bestämmer sig för att kidnappa alla böcker. Till slut är det en gammal dansbandsbuss och en hemlig, bokälskande undergroundrörelse som får den sömniga byn att vakna upp, för när bokbussen kommer vid midnatt finns det ingen gräns för hur mycket böcker kan betyda i människors liv. Boken är en inspirerande feelgood-roman som även är tankeväckande och dessutom ger läsaren många bra boktips.

Sofie brinner för både läsning och biblioteken i sig.
-Jag vill att man ska förstå att folkbiblioteken behövs, säger hon. De är jätteviktiga för samhället i stort och för en levande landsbygd. Det och kärleken till böcker är det jag vill att läsaren ska känna när den läser min bok, förklarar hon.
-Biblioteken är en viktig samlingsplats i samhället både för att sprida information och ha evenemang, och dit kommer alla slags människor i olika åldrar – kanske framför allt de som är lite i utkanten av samhället och behöver hjälp med olika saker, säger Sofie.

Katharina Törnqvist, bokälskare och bibliotekarie på Mariefreds bibliotek är en av åhörarna under kvällen. Hon gillar boken av flera skäl.
-Dels är den inspirerad av biblioteksupproret i Ramsberg som är en fantastisk händelse för oss som älskar böcker, förklarar Katharina.

Hon känner även väl igen sig i miljön boken utspelas i.
-Bibliotekets interiör är hämtad från min arbetsplats Mariefreds bibliotek och Sofie är dessutom en kollega i vår kulturorganisation, så den här boken ligger nära mitt hjärta på flera sätt. Det kändes som att jag var på jobbet när jag läste den, säger Katharina och skrattar.

Nästa författarsamtal är med Barbara Kjellström den 21 september i Stallarholmen om hennes ljudbok Inte vilken håla som helst. Mer information och gratis biljetter finns på tickster.com.