Arrangörerna Luna Lovegood (Eva Karlsson), Dolores Umbridge (Karin Stenmark) och Rita Skeeter (Marie Freij) laddar för tredje året med En Magiska Dag i Mariefred.Magiska drycker, läkande örter, förtrollat pyssel och extra många turer med Mariefreds egen ”Hogwartsexpressen”. Det är dags igen för En Magisk Dag i Mariefred — den här gången på temat ”fantastiska vidunder”.

För närmare fyra år sedan väcktes idén om att anordna ett Harry Potter-evenemang i Mariefred. Året efter firade J.K. Rowlings böcker om Harry Potter och den magiska trollkarlsvärlden 20 år — och Eva Karlsson, som driver Mariefreds bokhandel och Karin Stenmark, lärare på Stallarholmsskolan och Mariefredsbo, tog med sig Marie Freij från MT/Måsen och anordnade ett event för att fira jubileet. Initiativet fick ett enormt gensvar och genast planerades det för ytterligare ett evenemang året efter.
— Några av favoritaktiviteterna från första året fick följa med, som elevhemssorteringen vid tågstationen och frågesport, berättar Marie. Vi fyllde på med bland annat örtlära och höglösning på Callanderska gården och det blev verkligen uppskattat. Örtläran tar vi med in i det tredje året, precis som frågesporten. Elevhemssortering och högläsning hålls i år i biblioteket.

Hamnplanen blir en central punkt för årets evenemang. Här kommer det bli en förtrollande marknad med bland annat pyssel i Mariefreds församlings regi. World Class ser till att alla ditresta ”mugglare” — barn som saknar magiska förmågor — rör på sig under dagen i ett speciellt ”mugglar-race”.
— Temat i år är ”fantastiska vidunder”, och det kommer märkas i bland annat pyssel och hur dagen avslutas, förklarar Karin. Mötesplats Biohuset i Mariefred kommer att visa filmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”, en spinoff till serien om Harry Potter skriven av J.K. Rowling. Vår egen ”Hogwartsexpressen”, tåget som Harry Potter åker med till magiskolan, går extra många turer under dagen.

Den som kan sin Harry Potter kommer garanterat få sitt lystmäte och upptäcka många nyheter under det tredje evenemanget – och även utan kunskap om Rowlings fantasivärld lovar arrangörerna en dag med mycket aktiviteter nästa lördag, den 15 juni, med start klockan 9.45, eftersom det är från perrong 9 3/4 som Hogwartsexpressen lämnar Kings Cross Station mot skolan.
— Det blir utställning, ”Drakarnas flora” i bokhandeln, musik med The Waltzing Wizards och nytt för i år är också maskeradtävling på plats under dagen, förklarar Eva. Vi är också jätteglada för att bland andra Södermanland Cosplay group och författaren Mikael Rosengren deltar i år. Det kommer bli en fantastisk dag.