De visar 30-talet genom pappa Bengts konst

0
146
Karin och AnnSofi Pettersson är glada att kunna visa några av pappa Bengts målningar i Mariefreds bokhandel.

Bengt Pettersson (1929-2010) blev känd för sitt konstnärskap genom samlingen ”Mitt 30-tal”, med målningar och teckningar som skildrade uppväxten i och kring Eskilstuna. Nu ställer Bengts döttrar Karin och AnnSofi Petterson ut några valda verk — en del med Mariefredsanknytning i Mariefreds bokhandels galleri.

För ett par år sedan ställde AnnSofi Pettersson ut sin egen konst i Mariefreds bokhandel. Nu visar hon, tillsammans med sin syster Karin, pappa Bengts målningar på samma ställe.
— Han har i sina naivistiska oljemålningar skildrat sina första tio år som barn på 30-talet. Han finns själv med i tavlorna som den lille pojken i sjömanskostym. Hans målningar, en samling om mellan 200 och 300 verk, har bland annat visats på olika länsmuseer, på gallerier och konsthallar runtom i landet — och på SVT i en dokumentärfilm som heter ”Mitt 30-tal i Eskilstuna”, berättar AnnSofi.

Bengt Pettersson föddes 1929 utanför Eskilstuna. Skapandet kom tidigt in i livet. Systrarna berättar att de flyttade runt mycket under uppväxten och att pappa Bengt, på samma sätt, rörde sig fritt i olika uttryck. Lera, tenn, betong, mosaik, måleri — allt ville han undersöka och bemästra. På söndagarna, den lediga dagen, ritade han med sina döttrar.
— Han hade en otrolig fantasi, berättar Karin. Men det var först när han gick över till att måla i olja som han gjorde något sammanhängande, det var det som blev starten till ”Mitt 30-tal”.

Systrarna målar de också. AnnSofi aktivt, där hon just nu är aktuell med en samlingsutställning på Öland. Karin planerar att väcka akvarellerna till liv, men målar lite mer för skojs skull. Kreativiteten går i arv.

”Dokument av en tid. Vardagliga händelser och högtider sedda ur ett barns ögon”. Det sammanfattar den stora samlingsutställningen. Målningarna som visas i bokhandeln är fristående — men hör ihop.
—  Jag tycker väldigt mycket om dem, säger Karin. De påminner om det pappa berättat.

Flera utav motiven är från besök i Mariefred, och därför tycker de båda att det är extra roligt att få visa tavlorna just här. Utställningen pågår till den sista juni.