Dalles nya film: Mariefred spelar roll i kärlekshistorien

0
898
Helen Sjöholm, Mikael Persbrandt och Vanna Rosenberg spelar tillsammans med Peter Dalle huvudrollerna i nya filmen ”Tills solen går upp”. Foto: Niklas Maupoix/Unlimited Stories

Längtan, lojalitet och lögner. Så sammanfattar Peter Dalle nya filmen ”Tills solen går upp” som väntas gå upp på biograferna till jul. I den stjärnspäckade filmen syns Mikael Persbrandt, Vanna Rosenberg, Helen Sjöholm, manusförfattaren och regissören Dalle själv — och Mariefred har också en roll i kärlekshistorien som är lite utöver det vanliga. Men varför blev just Mariefred en del av historien? Måsen har svaret.

”Mariefreds äventyrsresor”. När Måsen träffar producent, regissör och huvudrollsinnehavare till nya storfilmen ”Tills solen går upp” på en pressträff i Stockholm handlar det främst om handlingen. Vad är det för film som Peter Dalle skrivit, regisserat och spelat in den senaste tiden? Svaret är starkt kopplat till det Måsen helst vill veta — varför filmen delvis spelats in i Mariefred?
— När jag och Gunnel (Fred) fick barn ville jag fira och sa ”nu åker vi till Mauritius”. Men Gunnel var plötsligt flygrädd och det blev Mariefred istället, och det var ju trevligt på sitt sätt, berättar Peter Dalle, som också skådespelar i filmen.

Och resor, drömresor dessutom, är centrala i handlingen. I filmen är de två gifta par. Peter Dalles karaktär Fredrik är gift med Hanna, som spelas av Vanna Rosenberg. Lena, som Helen Sjöholm gestaltar, lever i ett äktenskap med Mikael Persbrandts Peder. Peder och Hanna hade en relation för flera decennier sedan, och råkar stöta på varandra i julhandeln. Något särskilt uppstår i mötet, och filmen som presenteras som en klassisk, vuxen kärlekshistoria tar en minst sagt udda vändning via en 1500-talsbok och förmågan att mötas, och resa, i drömmarna. Producenten Patrick Ryborn, Unlimited Stories, kallar filmen ”osvensk”. Vad menar han då?
— Jag har aldrig läst eller sett en sådan här historia förut, säger Vanna. Det är en känslig historia som rymmer många moraliska frågor. Det är en kamp och jag är rörd att få gestalta en sådan person som Hanna.

Mikael Persbrandts karaktär lever ett lyckligt liv med Lena. Mikael förklarar att de, en bra relation till trots, går in i en fas med oro och drama. Det är också något han uppskattar med Dalles historia.
— Han har en botten i svärta, även i komedierna. I den här historien finns också en igenkänning, ett tidlöst behov av att fly in i drömmarna. Jag skulle vilja kalla det här för ”ett drömskt kärleksdrama”.

Filmduken är inte Helen Sjöholms vanligaste ”scen”. Sångerskan och musikalartisten har visserligen medverkat i filmer förut, men tillstår att hon är lite av nybörjaren i gänget och vill också ger Dalle en eloge som regissör. ”Han är öppen för vad som händer i stunden”.
— Allt med den här inspelningen har varit kul, säger hon, och Mikael fyller i att det finns en kärlek till skådespeleriet och en lyhördhet som sopar bort allt som är krångligt. 

”Tills solen går upp”, väntas ha premiär vid jul i år, men det var en solig sommardag som filmteamet gästade Mariefred med inspelning i butiken Sten Bumlingen på Rådhustorget, som tillfällig resebyrå, och vid museijärnvägen. Mariefredsgästerna bodde på Gripsholms värdshus, och alla fyra är tagna av Mariefreds charm. ”Mariefred är en himla vacker plats” säger Persbrandt, och skojar om att han hellre vill bo i Strängnäs. Helen känner sig hemma då hon uppträtt med Benny Anderssons Orkester här, även om hon inte fick spela in scener på plats den här gången.
— Jag skulle vilja kunna säga ”här växte jag upp”, menar Vanna. Jag kände mig genuint glad av att vara där. Ingen går förbi utan att bli sedd i Mariefred.

Peter jämför orten med det egna smultronstället. Snart får han också landa där efter en intensiv inspelningsperiod. Och filmen önskar han ska väcka känslor.
— Jag hoppas att besökarna lämnar biografen med en känsla av hopp, av inspiration. Eller så blir det tvärtom, att de bara vill fly!

I filmen är Helen Sjöholm och Mikael Persbrandt ett par. Filmen beräknas gå upp biograferna julen 2020. Foto: Niklas Maupoix/Unlimited Stories