I tio år har Christer arbetat med sin modell. Fram till 8 juni visas den på Multeum.

I samband med helgens evenemang ”Kultur 19” invigs en utställning på Multeum om slaget vid Poltava. Bakom utställningen, som bland annat innefattar en detaljerad modell av slaget, står Strängnäsbon Christer Pettersson.
I tio års tid har Christer Pettersson arbetat med sin modell av slaget vid Poltava. Slaget som utspelades 1709 mellan Karl XII:s karoliner och ryska armén anses vara början på slutet av den svenska stormaktstiden.
— Allt började med att jag läste Peter Englunds bok ”Poltava”, berättar Christer. Jag blev fascinerad av hur han beskrev den enskilde soldaten och de olika regementena med sina uniformer och bestämde mig för att skapa modellen.
Christer har en bakgrund som bland annat slöjdlärare, scenograf och museitekniker — och har ägnat hela livet åt att skapa.
— Redan som barn byggde jag modellflygplan, förklarar Christer. Jag älskar skapandet och kan inte leva utan det.
Modellen, som visas i Strängnäsrummet på Multeum fram till den 8 juni, är sex gånger fyra meter stor och kommer fortsätta att växa. Vid några visningstillfällen kommer Christer finnas på plats för att berätta om slaget och arbetet bakom modellen.
— Jag har böcker som beskriver samtliga regementen, säger Christer. Där står allt om hur soldaterna var klädda ner till hur knapparna i rockarna såg ut. Jag gör allt i modellen så autentiskt som möjligt.