På lördag läser Reine Brynolfsson dikter ur ”Kvällens frihet” ackompanjerad av Anders Lagerqvist och Erik Uuisjärvi. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

”En lärare är tiden, den store skulptören som lämnar torson utan huvud, lemmarna frätta av regn och rök. Vilken skönhet i ett knäfragment, som ännu är mitt i sitt språng”. Skådespelaren Reine Brynolfsson läser en av dikterna ur Kjell Espmarks senaste verk ”Kvällens frihet”, ett verk han förklarar som en samling historiska porträttdikter av författare, musiker och konstnärer som Verner von Heidenstam, Bartók  och Helene Schjerfbeck i senare delen av deras skapandeperioder.
— När du blir äldre hittar du en ny klang i dig själv, lyssnar på ett annat sätt, reducerar, menar han. Ett exempel är Beethoven som i sina sista arbeten presenterar en musik som ”vänder tomheten utåt”. Det är en kreativ fas som presenteras, oerhört intensiv men också avskalad.

Skådespelaren Reine Brynolfsson är bland annat känd via roller i flera av Colin Nutleys filmer. Sedan 80-talet har han synts i en mängd filmer, teaterpjäser och filmateriseringar av pjäser, senast ”Oidipus/Antigone” på Dramaten, regi Eirik Stubø och filmen ”Korparna” av Jens Assur. På lördag framför Reine, som just nu är tjänstledig från Dramaten, Kjell Espmarks poesi till toner av Anders Lagerqvists violin och Erik Uuisjärvis cello — en musikalisk inramning med klassisk kammarmusik i Rikssalen, Gripsholms slott. Reine berättar att hans och Anders vägar korsades för flera års sedan i ett samarbete kring Selma Lagerlöfs texter, och senast uppträdde de tillsammans under Bergmar-veckan på Fårö.
— Jag älskar att göra sådana här program tillsammans med Anders. Programmet idag är inte svårt att ta till sig. Jag tog mig friheten att skapa en liten presentation inför varje dikt, för att placera dem, även fast dikterna står för sig själva.


Lördagens konsert startar klockan 17.00.