Johan och bedlingtonterriern Beppe gästade Mariefred och Mariefreds bokhandel i tisdags. Nu är utställningen ”Ett år i vattenfärg” på plats i bokhandelns galleri.

Båda hans föräldrar är tecknare. Han syster också. Och hans bror. Att Johan Unenge började rita serier — och alltid har ritat — var inte helt otippat. Men sedan en tid tillbaka har akvarellen tagit över, eller i alla fall smugit sig in som ett eget uttryck hos Sveriges förste läsambassadör. Några av alstren finns nu att beskåda på galleriet i Mariefreds bokhandel.

Tillsammans med Måns Garthon skapade Johan serien ”Eva & Adam” under tidigt 90-tal. Första seriealbumet utkom 1993. Flera album och böcker senare delar Johan idag sin tid mellan

läsfrämjande arbete, serieskola och skrivarworkshops på skolor. Ibland samarbetar han med Måns men ibland gör han uppdragen på egen hand — och det var under ett sådant han hittade motiven i städerna.

— Jag började gå runt i stan rita och det kunde vara vad som helst —  en tråkig bakgård i Hagfors, en parkeringsplats i Götene, bensinmackar och solnedgång, berättar Johan. Jag började med spritpennor och blyerts, och sedan tog jag med akvareller.

En kollega i kulturarbetarlokalen har utgår ifrån i Stockholm pushade honom att ställa ut sina alster — och nu är det Mariefreds bokhandels galleri som är skådeplats för Johans ”ögonblicksbilder”.

— Jag är otålig i mitt sätt och akvarell är snabbt.

I tisdags hängdes ”Ett år i vattenfärg” och utställningen pågår till och med 28 september.