Annika Bergsland från Arkiv Sörmland och Lennart Schweitz från Mariefreds hembygdsförening berättade om sina respektive arkiv.

I onsdags fanns arkivchef Annika Bergsland på plats i Mariefreds bibliotek för att berätta hur Arkiv Sörmland arbetar för att hjälpa föreningar, företag och privatpersoner att bevara sina arkiv —  och därmed sin historia.

Ett trettiotal personer hittade i onsdags kväll till biblioteket i Mariefred för att lyssna till arkivchef Annika Bergsland berätta om Arkiv Sörmlands verksamhet. Organisationen är placerad i Eskilstuna men jobbar ständigt med att bli kända i hela länet genom att fokusera på en kommun i taget.
— Just den här våren fokuserar vi på Flen, berättar Annika. Förra hösten var vi i Vingåker, förra våren i Katrineholm och dessförinnan Eskilstuna. Jag tror att det är Strängnäs tur om något år men först ligger Gnesta på tur.

Arkiv Sörmland är egentligen en sammanslagning av Folkrörelsernas arkiv för Sörmland som bildades 1966 och Företagens arkiv i Sörmland som startade 1996. Organisationen är en medlemsorganisation och arbetar därför främst med att, för medlemmarnas räkning, bevara deras arkiv och historia men det finns också samarbete med länets kommunarkiv där föreningsarkiv finns förvarade.

— Vårt uppdrag är att bevara minnen från den privata sektorn, förklarar Annika. Vi skulle annars få en lite konstig historiebild om vi bara fick historia bevarad från myndigheter.

Föredraget avslutades med att Lennart Schweitz från Mariefreds hembygdsförening presenterade föreningens arkiv och visade vilka möjligheter man har att söka i arkivet.