AnnSofi visar blommor i akvarell och Margareta vyer från Mariefred och porträtt. Under SM i gatumusik är båda konstnärerna på plats i galleriet i Mariefreds bokhandel.

I måndags var första gången de träffades. Det var också öppningsdagen för den utställning som Margareta Nordqvist och AnnSofi Pettersson har tillsammans i galleriet i Mariefreds bokhandel. ”Vi jobbar olika, men fann varandra direkt”.

På Eva Karlsson som driver Mariefreds bokhandels förslag ställer akvarellisten AnnSofi Pettersson och blyertstecknaren Margareta Nordqvist ut tillsammans. I måndags träffades de för första gången och när MT/Måsen tar pulsen på konstnärerna känns det som att de känt varandra länge. Samtalet om konsten mynnar ut i gemensamma bekanta och en förkärlek för Lars Lerin — Värmlandsbo precis som numera Stallarholmsbon Margareta och kunnig inom akvarell som AnnSofi. Och konsten förenar.

Ann-Sofi, Södertäljebo som har sin ateljé på Saltskog gård, Liljevalchs hem i Södertälje, har tidigare ställt ut i Mariefred. Både hon och Margareta vittnar om ett livslångt skapande.

— Pappa var konstnär och för mig var det stunderna vi satt och målade tillsammans och sagoböckerna jag läste som barn som inspirerade mig att måla, förklarar AnnSofi.  Det gäller bara att ta sig den tiden, längtan att måla finns alltid där. Och för mig är det också en längtan till naturen, mina motiv är ofta natur. Vid ateljén finns en gammaldags trädgård, som verkligen inspirerar.

Hon förklarar att akvarell är roligt att använda på många sätt. Man kan sitta ute, det torkar snabbt och är lätt att bära med sig.

— Ibland styr jag färgen och vattnet, och ibland tvärtom. Att sitta ute är meditativt för mig, det ger en chans att ta in och iaktta — som ett samtal mellan mig och motivet.

Margareta förklarar sin process. Oftast vankar hon av och an tills det är dags att sätta blyertspennan på pappret. Stallarholmsbon som är uppvuxen i Värmland berättar att hon ritade innan hon kunde prata — och att hon hela livet vetat att hon ville göra något inom konsten.

— Jag utbildade mig därför till dekoratör, och blev senare reklamtecknare. Nu som pensionär tar jag beställningar, oftast på djur eller människor.

Att de ställer ut tillsammans ser de båda som en fördel — det är spännande med variationen och kul att göra en ny bekantskap.

— Vi jobbar olika, men fann varandra direkt, säger Margareta.

Utställningen ”Akvarellmåleri och teckning” pågår till den 25 augusti. Under SM i gatumusik, lördag 10 augusti, finns båda konstnärerna på plats.