Alexander vid verket ”Toms tivoli”, en av de målningar som är med på utställningen på POM Gallery.

Första utställningen var på Liljevalchs vårsalong i Stockholm 2010. Året innan började Alexander Hult konstskola — tre olika utbildningar har det blivit, den senaste Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2013-2018 — och nu är han återigen aktuell med en soloutställning på POM Gallery i Mariefred. Den senaste var för två år sedan och mycket har hänt i Alexanders uttryck sedan dess. Det figurativa har fått stryka på foten för det abstrakta.

— Jag har hållit på men den stilen länge, förklarar Alexander. Jag har alltid haft en process i tolkningen av landskapen, har tagit bort mer och mer. Nu ville jag hitta ett annat sätt att göra bilder på, jag behövde byta fokus. Jag jobbar fortfarande utifrån verkliga motiv men höjer temperaturen i färgvalörerna, plattar till, renodlar i större format. Det är abstrakt men jag jobbar ändå på liknande sätt som innan.

Han ser sina målningar som minnesfragment som han associerar med en plats, en situation, en person eller en känsla.

— Det är det där första, platsen, händelsen eller personen, som startar igång processen och som jag sedan associerar vidare kring i mitt skapande.

De monotona upprepningarna i målningarna gör de subtila skillnaderna väldigt viktiga. Alexander har sin egen igenkänningsprocess, och han vill att vi som betraktare ska hitta våra egna associationer och igenkänningsfaktorer framför verken.

— Jag har kommit in på ett något mer ”materiellt” tänk, men för mig är det viktigt ändå att det syns att det är en människa som målat, att det inte är maskinellt. Min egen handstil ska synas i målningarna, jag tillåter misstagen.

Utställningen som öppnar på POM Gallery den 11 maj heter ”Antarktis”. Namnet är både namnet på ett av verken och bär också en mer symbolisk mening för Alexander.

— Jag upplever att det blivit viktigare men titlarna, viktigare nu än någonsin.

Utställningen pågår till 16 juni.