Bild: Gitarristen Lutte Berg fanns på plats och berättade om Flen Världsorkester.


I onsdags hölls den första av tre träffar under namnet ”Musikhållplats – Strängnäs” på Multeum. Träffarna är en chans för alla musikintresserade att träffa andra musiker och därigenom underlätta integration.

”Musikhållplats – Strängnäs” är ett samarbete mellan Språkvän Multeum, Scenkonst Sörmland och Studiefrämjandet och syftar till att samtala om gemensamma intressen och öva på det svenska språket.

— Vi ville starta någon form av musikcafé, berättar Ismo Railisson från Scenkonst Sörmland. Inte i form av konsertverksamhet utan för att nätverka, diskutera, se behov. Men även se om gemensamma intressen som möts, i förlängningen, kan göra något tillsammans.

Uppmaningen till onsdagens träff var att musikintresserade eller musiker skulle komma och fika och ta med sig sina instrument för att kanske skapa lite sköna toner. Denna första gång hade ingen av besökarna hörsammat uppmaningen att ta med sig instrument. I stället var gitarristen, kompositören och orkesterledaren Lutte Berg inbjuden.

Lutet Berg som bor i Malmköping har turnerat över hela världen, spelat in tretton skivor och genom åren uppträtt med en mängd kända artister. Under den pågående flyktingkrisen 2015 samlade han inom Flens kommun ihop ett 30-tal musiker med helt olika nationell och musikalisk bakgrund och bildade Flen Världsorkester. Under onsdagens träff delade han med sig av sina erfarenheter. 

— Jag gick helt enkelt upp till kommunen och presenterade min idé om integration, berättar Lutte. De nappade efter ett tag och idag består orkestern av ett trettiotal medlemmar från nästan samtliga världsdelar.

Det är första gången Scenkonst Sörmland samarbetar med Språkvän och i och med att uppdraget är att nå alla i regionen tror Ismo Railisson att den vägen kan vara bra att ta.

– Sermon Shaba som jobbar på Språkvän Strängnäs och jag har diskuterat om vi kan göra något tillsammans, förklarar Ismo. Och eftersom jag arbetar med musik i Scenkonst Sörmland så tyckte vi att det var en bra sak att samlas kring och nätverka.

De två återstående tillfällena för ”Musikhållplats – Strängnäs” är 9 april och 15 maj.