Tobias Karlsson gästar Mariefred: ”Jag kan göra skillnad”

0
675
Tobias lever ut och visar både sorg och glädje som lockar till skratt och också eftertanke.

Det var när professionelle dansaren och föreläsaren Tobias Karlsson var som allra bäst i sitt gebit som han kände sig som sämst. I onsdags fyllde han Mariefreds kyrka med sin föreläsning om livet, utanförskap, drömmar — och om att du kan göra skillnad. 

Kyssen av Liza Minnelli — det kan vara det bästa som hänt. När Tobias Karlsson, dansaren och koreografen som många känner igen från ”Let’s dance” gjorde show i Las Vegas och Liza Minnelli en kväll satt i publiken — då tog han chansen och tog kontakt. Modigt satte han sig i hennes knä — och en smaskig kyss fick han tillbaka. Men modet har inte alltid funnits där, och inte heller förutsättningarna för att känna att det han gjort har varit rätt — i en tvåtimmeslång, ärlig livsberättelse guidade Tobias under onsdagskvällen åskådarna i Mariefreds kyrka genom en del förtvivlan med också mycket hopp, genom hans egna livslögner och drömmar om att våga stänga gamla dörrar för att öppna nya fönster. 

I framträdandet, som riktar sig till både ungdomar och vuxna, bjuder han öppet på sin egen kamp med att komma ut som homosexuell.
— Jag är inte bög, ropade han så det ekade i kyrkan, och så ropade han i livet i närmare ett decennium. Tobias förklarade att det i hans fall innebar lögner, om vem han egentligen var och vad han gjorde. Under onsdagskvällen uppmuntrade han ungdomar som känner sig tvingade att förneka sin sexualitet, precis om andra som lever i situationer de inte vill, att våga vara modiga, att bryta mönster, att stänga en dörr och öppna ett fönster. 

Med en stor dos humor, både verbal och kroppslig, lotsade Tobias publiken genom skolårens utanförskap och kamp, där vännen Jocke ”räddade mitt liv”. Han bjöd på dansframgångarna, där Mariefredsbon Elisabeth Björklund som satt i publiken var delaktig, på arkitektutbildningen som var fel, på föräldrarnas reaktion på det faktum att han hade en pojkvän, och på dråpliga och lustfyllda minnen från åren i Let’s dance. Genom berättelsen om sig och livet bjöd han på lärdomar och tankar som alla fastnade som goda påminnelser om hur man ska vara mot sina medmänniskor.
— Det allra, allra bästa är att varenda en har makten. Ibland kan det räcka med ett leende för att förändra någons beteende, menade Tobias — och fick alla i kyrkan att le. 

Tobias är just nu aktuell med sin dansikal ”Dansa samba med mig – en hyllning till Cornelis”.