”Jag fick tillbaka musiken av Peter Gabriel”

0
509
Jennie Abrahamson möter gärna publiken i det lilla och nära formatet. Snart ger hon sig ut på en soloturné. Foto: Beata Cervin

Jennie Abrahamson kommer tilllbaka till Skottvång, till det som enligt henne är en av de mysigaste scener hon spelat på. Singer-songwritern från Sävar utanför Umeå, som bland annat varit förband till Peter Gabriel berättar om bakgrund, om nuet och nuets utmaningar. 

Jennie Abrahamson jobbar hårt. Hon bryter ner varje låt från senaste albumet ”Reverseries” som är hennes femte fullängdsproduktion till beståndsdelar. Sedan bygger hon upp musiken igen så den passar hennes soloturné. Bandet blir en ”bläckfiskrigg” som Jenny ska operera helt själv. Det krävs övning.
— Jag har skrivit musiken för band och spelat in live. Det är ganska mycket teknik att reda ut.

Piano är huvudinstrumentet för Jennie Abrahamson. Nu ger hon sig ut på spelningar där alla instrumenten är hennes — men samtidigt som det är en utmaning är hon van vid konceptet.
— Egentligen är jag inte ens en poppianist, menar Jennie, som levererar alternativ pop med inspiration från den skola hon själv är uppväxt med — Kate Bush, stora produktioner, dramatik. ”Jennie du får spela det här” lät det under uppväxten och i olika bandkonstellationer i Sävar och närliggande Umeå. Hon förklarar att det många gånger känts som att hon ”fejkat”, hon är klassikt skolad pianist i grunden — men något har alltid gått rätt — och framåt.

Sedan genombrottet har Jennie både varit flitig på de små scenerna och de stora. I Sverige har hon bland annat varit gästartist i fredagsunderhållningen ”På spåret” ett par gånger och uppträtt på Polar Music Prize. Kontakten med artisten Ane Brun ledde också till att Jennie halkade in som förband till världsartisten Peter Gabriel — något som Jenny förklarar som både hisnande och varmt.
— Jag var först inte tänkt som förband, men på extremt kort varsel fick jag chansen och ramlade in i Peters värld. Innan hade jag nästan tänkt lägga av men jag vill säga att jag fick tillbaka musiken av Peter Gabriel. Jag hade ett dygn på mig att ställa om från att vara del i orkestern till förband — och har man slitit i alla år för att leverera så är det ju för en sådan spelning.

Det gick bra för Jennie och det resulterade i fler turnéer med Gabriel, fem stycken. Det gäller att ”hålla sig lugn på jobbet, att göra det man ska” menar hon. TV och de stora formaten är inte favoriterna — det är att spela litet och med den direkta kommunikationen som Jennie trivs bäst.
— Jag är småsnackig, erkänner Jennie, som just nu syrar, syltar och saftar varvat med repetitioner inför soloturnén i Europa. Det är därför jag gillar Skottvång. Det är en av de mysigaste scenerna jag uppträtt på.

Jennie Abrahamsson spelar på Skottvångs Grufva den 20 oktober.