Ishockey ökar bland tjejer

0
464

Sedan 2006 har ishockeyspelandet bland tjejer i Sörmland ökat med drygt 20 procent. Anledningen tros bland annat vara bildandet av fler rena tjejlag som i sin tur attraherar fler spelare. Samtidigt som tjejhockeyn ökar, så har killarnas ishockeyspelande minskat med tolv procent under samma period.

Ishockey är fortfarande en mansdominerad sport. Antalet licensierade pojk– och herrspelare är mer än det tiodubbla jämfört med det motsatta könet. Men samtidigt som pojkarna den senaste tiden tappar spelare, så har allt fler tjejer hittat till ishockeyn. På bara några år har antalet licensierade spelare nästan fördubblats.

– Efter några år av negativ utveckling har trenden vänt och antalet flickspelare ökar nu stadigt. Men det är fortfarande mycket kvar att göra för att ännu fler tjejer ska upptäcka hockeyn, säger Carina Oddsberg, kanslichef på Stockholms ishockeyförbund.

Om man tittar på antalet deltagartillfällen det senaste året så har de i Södermanlands idrottsförbund ökat med drygt 64 procent.

– En framgångsnyckel är att tjejerna får hockeyskola på egen istid och att man sedan bildar eget lag, så att tjejerna får egna ledare och allt annat som hör ett lag till. Självklart får de tjejer som vill göra det spela med pojklag också. Men genom att bygga hela lag med tjejer ser vi tydligt att vi attraherar fler. Man ska känna att man är en del i ett större sammanhang. Det är en viktig fråga för oss, som vi fokuserar mycket på, säger Carina.

Deltagartillfällen innebär närvarande deltagare vid godkända aktiviteter, som träning eller tävling. 2016 hade flickor i åldern 7-20 år 200 000 deltagartillfällen inom ishockey. Antalet deltagartillfällen för pojkar var 3,8 miljoner samma år. På killsidan har antalet deltagartillfällen minskat med en halv miljon, motsvarande tolv procent, sedan 2006.