Inte bara stolar hos Stolen.nu

0
948
Elin och Boel har öppnat showroom i Mariefred.

– Jag har alltid haft ett stort historiskt intresse, berättar Boel Ahlberg. Och så är jag uppvuxen i en möbelaffär! 

I lördags öppnade hon och dottern Elin Tornberg showrummet Stolen.nu i Mariefred. Från och med nu kan du titta, känna, klämma, mäta och diskutera svensktillverkade matsalsmöbler i 1700-talsstil på hemmaplan – och i lugn och ro beställa dem du vill. Boel är väldigt nöjd med upplägget som gäller.
— Du slår mig en signal eller mejlar mig och på tio minuter kan vi ses i showrummet. Här kan du sedan i din egen takt välja de möbler du är intresserad av.

Det alldeles nyöppnade utställningsrummet finns i Skogsborgsområdet, i samma hus som flera andra företag är belägna. Boel och Elin tycker att läget är perfekt, nära centrum, ändå inte mitt i. De har tidigare drivit butik, där människor kunnat komma och gå, men ett utställningsrum är något annat. Elin, som går i sin mammas fotspår, driver ett likadant i Saltsjöbaden där hon bor.
— Det är väldigt praktiskt, man har öppet när folk har tid att komma.

Att tjejerna hamnat i Mariefred beror på att Boel och hennes man nyss flyttat hit. Ända sedan Boel var liten och växte upp i Södertälje har hon längtat efter att få flytta till Mariefred. Under många år bodde familjen i Rönninge, söder om Stockholm, men när barnen bildat egna familjer och inte längre så ofta besökte det stora huset bestämde de sig för att flytta.
— Vi hittade en fantastisk vindsvåning i ett av husen vid Gripsholmsskolan, precis i den rätta miljön.

För det genuina historieintresset hos både Boel och Elin lyser igenom när de pratar om de vackra möblerna i gustaviansk stil. Möblerna tillverkas i Västergötland – duktigaste hantverkarna i Sverige – och görs helt enligt skisser från Gustav III:s tid. Bord, stolar och skåp kan fås i många olika varianter, men materialet och hantverket är alltid av högsta kvalitet.
— Ändå är våra priser mycket bra, berättar Elin. Vi vill verkligen att möblerna ska kunna köpas av alla sorters människor. Inte bara stå i herrgårdar!

Det är inte bara privatpersoner som köper möbler av Ahlbergs utan företag, myndigheter och institutioner av olika slag är också återkommande kunder. Bland annat har flera äldreboenden köpt möbler från Stolen.nu. Boel berättar att hon länge varit ledande på att ”äldreanpassa” gustavianska möbler. Att bli gammal ska inte innebära en tråkig miljö.
— Tvärtom är det jätteviktigt när man blir gammal och kanske tappat aptiten att ha det vackert omkring sig.