"Då Strängnäs, Sörmland, Sverige och världen har fantastiska råvaror vill vi samla dessa på en plats för att skapa lättillgänglighet och en medvetenhet om matens ursprung! säger Björn Eriksson, som idag öppnar butik i Strängnäs.

Björn Eriksson har arbetat i matbranschen sedan åttiotalet och varit involverad i flera restauranger i området. Lördag den 30:e mars öppnar han butik och matlagningsstudio i korsningen Hospitalsgatan och Gyllenhjelmsgatan — en butik där han samlar lokalproducerad mat med full spårbarhet, etisk och hållbar bakgrund — allt för att bidra till mer kunskap, ett gott liv och en hållbar framtid. 

Det är nästintill tomt på hyllorna i Sju rum och köks gamla lokaler mitt i Strängnäs. Det är lunchtid torsdag, och fastän öppningen av nya butiken ”Den lokala maten” bara är ett par dagar och timmar bort är krögaren, matkännaren och numera butiksinnehavaren Björn Eriksson lugn. ”Vi hinner”. 

Projektet att starta en matbutik med tillhörande matlagningsstudio har växt fram under en tid. Som delägare i Ulvhälls herrgård spenderade han en hel del tid med att leta och hämta hem de rätta råvarorna — tid som de flesta inte har. 

— Ju mer vi tänker på lokal mat och kvalitet, och ju mer kunskap vi får i samhället om vikten av att göra medvetna val, desto viktigare blir det med den lokala maten. Jag tvistade det lite och kommer ha varor efter säsong — så nu tittar jag söderöver där det är varmare för att få in rätt varor, men det finns en människa och en story bakom varje produkt. Ren och hjortron finns ju inte här i Sörmland, men det kommer finnas i butiken som exempel. Det här är inte en butik bara för ”härligheter”, det finns vanliga saker också, mjöl, vinäger — äkta grejer som gör det lättare att göra ett medvetet val. Hos oss får du kunskap — du ska kunna känna att vi hjälper dig. 

Med smittande entusiasm förklarar Björn processer i tillverkning, hur råvarorna kan användas och hur planen ser ut för matlagningskurserna som förhoppningsvis drar igång redan efter sommaren. Alldeles nytt blev det också officiellt att Björn tar över Ostaffärens lokaler vägg i vägg. Han känner ett lokalt stöd, som gör honom verkligt glad. 

— Vi har fått ett sånt fint mottagande. Jag är superglad för att det finns ett intresse för butiken.

Jag börjar här och sen får vi se när vi öppnar Ostaffärsdelen — det är inget bestämt. 

Han menar att ”trenden” med det lokala inte är tillfällig. Efter flera decennier i matbranschen bär han med sig en ökad kunskap både hos sig själv och se det hos människor generellt —  även om det ofta kan vara svårt att göra de rätta valen. 

— Det är svårt att ta in all information. Ska vi inte äta kött, bara lokalt eller vad är egentligen bäst? Det handlar ju både om miljön men också andra aspekter. Vad är trend, vad är opinion, vad är sanning? För mig handlar det om spårbarhet och tanke bakom produkten. Jag hoppas och tror att folk som är intresserade blir ännu mer med medvetna och att vi, tillsammans med våra leverantörer och samarbetspartners, kan hjälpa. 

Butiken ”Den lokala maten” öppnar lördag klockan 10.00.

1 KOMMENTAR