Tips om hur vi kan smitta våra barn med läsbacillen!

0
2837
Foto: Franck Barske

Vi som redan blivit drabbade av läslusten vet att litteratur berikar livet och förbereder en som aktiv deltagare i samhället. Men hur kan vi få våra barn att förstå det? Här kommer några tips!

Gör det till en mysig rutin att läsa tillsammans med ditt barn, och sluta inte läsa högt även om hen ”kan läsa själv”.

– Prata om det ni läser. Vad var det som hände i det här kapitlet? Hur skulle du ha gjort? Hur hänger det här ihop? Vad tror du kommer hända nu? Vet du vad det här ordet betyder? Liknar det här något du varit med om eller läst förut?

– Man kan läsa växelvis, till exempel varannan sida.

– Läs början av en bok tillsammans för att hjälpa barnet att komma igång.

– Skoja och tramsa med texten. Läs medvetet fel. Läs med knasig röst. Rimma. Hitta på nya ord. Låt texten inspirera till ordlekar.

Likväl som man spelar fotboll eller ett instrument kan (läs: bör) man ha läsning som fritidsaktivitet. Kolla upp om biblioteket har bokcirklar för barn. Eller starta en egen. Schemalägg 20-30 min varje dag (eller i alla fall några gånger i veckan) när familjen tillsammans läser varsin bok eller tidning. Att bli bra på något kräver tid och det gäller självklart även läsning. Jag lovar att detta är välinvesterad tid – för både barn och vuxna!

Man behöver såklart inte bara läsa skönlitteratur. Läs även faktaböcker, tidningar, serier, kokböcker, spelinstruktioner med mera.

Döm inte det ditt barn läser som ”dålig litteratur”.

Hitta rätt böcker. Tänk på att det inte alls säkert att de böcker du gillade som barn funkar för ditt barn. Gå därför regelbundet till bibliotek och bokhandel och be experterna, d v s bibliotekarier och bokhandlare om hjälp. De har koll på både klassikerna och nyutkommen litteratur.

Kom ihåg att man kan läsa med öronen också. Ljudböcker är perfekt att lyssna på tillsammans i bilen. Eller poppa popcorn, dämpa belysningen och kryp upp i soffan medan ni lyssnar på en ljudbok tillsammans – som ”ljudboksbio” hemma.

Ge böcker i födelsedagspresent, julklapp, i påskägg eller som visitblomma.

Läs en bok och se filmen eller teatern efteråt. Eller tvärtom. Diskutera skillnader och likheter. Vad var bra eller dåligt?

Locka till läsning genom att låta många olika böcker ligga framme i hemmet. Byt ut vartefter. Ordna en inbjudande läsplats. Kanske en fåtölj eller saccosäckar bredvid en bokhylla med tidningar, serier, faktaböcker, skönlitteratur, ljudböcker, hörlurar, läsplatta.

Ha en förbjuden bokhylla hemma och säg att ”de här böckerna kan du nog inte läsa än, de är för otäcka … för mycket mord, blod och sex”. Det skapar nästan alltid läslust. Hahaa!

Försök att hitta på roliga läsrelaterade aktiviteter, t ex bokbytardag, maskerad där gästerna klär ut sig till kända bokkaraktärer, läs PAX-bokserien (blink blink) och åk sedan till Mariefred och gå gratis PAX-ljudpromenad via appen Guidly.

Sist men kanske viktigast! Var en läsande förebild. Läs mycket själv, visa att du läser olika slags texter och prata om det du läser. Var intresserad av vad ditt barn läser. Ställ autentiska frågor. Be barnet om boktips, och läs boken själv så kan ni prata om den sedan. Barn tar ofta efter hur vi vuxna gör.

Humor, trix, belöning och mutor är tillåtet … och ja kanske till och med lite tvång ibland! Låt oss starta en läspandemi!Ingela Korsell är författare och forskare med bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. I Måsen tipsar hon om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.