Ingelas boktips!

0
230
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

MINA FÖRSTA INSEKTER är en vacker och lärorik faktabok för 4-9-åringar om våra vanligaste nordiska småkryp. Här kan man läsa korta innehållsrika texter om fjärilar, noshornsbaggar, humlor, trollsländor, skräddare m.fl. Jag måste erkänna att den insekt som genast drog till sig mitt intresse var granbarkborren. Det är en skadeinsekt som är orsaken till att hundratals granar nu avverkas i skogen bakom mitt hus. Denna lilla illbatting ”lägger ägg bakom barken på granen och gnager sedan gångar” så att trädet dör. Den varma och torra sommaren år 2018 utlöste det största granbarkborrutbrottet i Sveriges historia (tänk vad man som vuxen får lära sig genom att läsa faktaböcker för barn!).

Visste ni till exempel att röda nyckelpigor oftast har sju prickar på ryggen. Att lysmaskhonan har en slags lampa på bakkroppen för att locka till sig hanarna. Att honungsbin ”dansar” för att visa sina bi-kompisar var det finns nektar. Eller att den röd- och svartrandiga strimlusen är Sörmlands landskapsinsekt och kusin till bärfisen.        

Mina första insekter är en perfekt bok att ha liggande framme så här på sommaren när insekterna surrar, flyger och kryper runt omkring oss. Gillar man konceptet finns det fler Mina första-böcker om fåglar, fiskar, träd, bär och svampar. Läs, lär och förundras över naturens mirakel tillsammans med barnen. Löp och köp vetja!

Författare och illustratör: Emma Jansson
Övrigt: 4-9 år, illustrerad faktabok, Triumf förlag

MARDRÖMSSÄLLSKAPET passar alla tweenies som gillar att bli lite rädda – och det är det många som gör! Känsliga överbeskyddande föräldrar kan sluta läsa nu. Varning! 

Det här är fem skräcknoveller som hålls ihop av en ramberättelse om ett gäng som träffas på hemsökta platser för att berätta spökhistorier. Den här gången har de stämt möte på ett gammalt övergivet sjukhus. Den första historien handlar om dockan Nelly som vill leka och ”är snäll” (skulle inte tro det va!), följt av en berättelse om ett kryp som tar sig in i kroppen och äter upp en inifrån. En annan om nattmannen som kommer och tar dig om du är inlåst på ett mörkt ställe. Därefter en skräckhistoria om en ondskefull skog. Och avslutningsvis historien om sjukhuset där mardrömssällskapet befinner sig … och nu får vi reda på vilka medlemmarna i sällskapet egentligen är. Förlaget rekommenderar läsålder 6-9 år, men jag tycker böckerna passar 9-12 åringar bättre. 

Som alltid håller den Augustprisnominerade författaren Lena Ollmarks berättelser hög kvalitet. Likaså Johan Egerkrans kusliga svart-vita illustrationer. Det är underbart läskigt. Mouwahahaaa!   

Författare och illustratör: Lena Ollmark och Johan Egerkrans
Övrigt: 9-12 år, spökhistorier, B. Wahlströms förlag

HÄGRING 38 handlar om en man och en kvinna som försöker glömma och gå vidare. Året är 1938 i Helsingfors, och det är lugnet före stormen. Mannen är den mediokra advokaten Thune som försöker komma över att hustrun lämnat honom för hans bästa vän. Kvinnan är den hemlighetsfulla fru Wiik, som advokat Thun anställer som sin sekreterare. Fru Wiik är en trasig själ med svåra upplevelser från finska inbördeskriget. Hon kämpar med att hålla ihop sina tre delpersonligheter; den plikttrogna sekreteraren fru Wiik, den drömmande filmälskande Matilda och den hämndlystna Miljafröken som biter ner naglarna till roten.

Den centrala platsen i berättelsen är kontoret där de båda jobbar. Det är där advokat Thune tar emot Onsdagsklubben – ett gäng medelålders män som diskuterar politik medan de super. Advokat Thune försöker försvara demokratiska värderingar medan allt fler av herrklubbens medlemmar ger uttryck för fascistiska åsikter. En dag kommer en man till Onsdagsklubben som fru Wiik omedelbart känner igen. Därefter blir sig inget likt.

Det här är en suggestiv och vemodig roman. Jag får associationer till musikstycket Boléro av Ravel. Den börjar lugnt, men lååångsamt förtätas stämningen. Man förstår att vi är på väg mot ett CRESCENDO (musikterm som betyder att man ska spela med tilltagande styrka). Och slutet! Wow! Det såg jag inte komma.

Hägring 38 av den finlandssvenske författaren Kjell Westö har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och Sveriges Radios Romanpris. Kan rekommendera att lyssna på ljudboken där Stina Ekblads finlandssvenska inläsning är ren och skär njutning. Enjoy!

Författare: Kjell Westö
Övrigt: vuxen, roman, Albert Bonniers förlag