Ingelas boktips vecka 20

0
203
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

ODD ÄR ETT ÄGG är en alldeles underbar bilderbok för 3-6-åringar av den norskgambianska författaren och illustratören Lisa Aisato. Jag blir skrattig och varm i hjärtat bara jag tänker på den.

     Odd är en ängslig 7-årig pojke som har ett ägghuvud. Japp, ett huvud som är ett ägg! Odd är livrädd att det ska krossas, vilket gör att han starkt begränsar sitt liv. Han tackar till exempel nej till att leka med de andra barnen på rasterna, han gömmer sig på toa när de ska spela spökboll på idrotten och han hukar under ett paraply för att skydda sig mot fallande kottar i skogen. Odds ångest förstärks av hans överbeskyddande (höns)mamma som givetvis är en höna (alltså jag skrattar ihjäl mig åt illustrationen av henne med en papiljott i hönskammen)!

     Så träffar Odd den vilda livsnjutande flickan Gun vars favoritkläder är en gul- och svartrandig bi-dräkt. Odd blir blixtförälskad och gör saker som han aldrig tidigare vågat. Men en dag händer det som inte får hända …! Och ni kan aldrig ana fortsättningen. Vänd blad och förbered er på ett gapskratt!

     Jag rekommenderar er att stanna upp och kolla noga på bilderna. Ta in stämningen och njut av den underfundiga humorn. Det här är en bok om att våga ”komma ur sitt skal” – både bokstavligt och som metafor. En riktig feelgood-bok som börjar i moll och slutar i dur. Tralalalalaaa!

Författare och illustratör: Lisa Aisato

Övrigt: 3-6 år, skönlitterär bilderbok, Bonnier Carlsen

HELT SERIÖST börjar i en privat avslutningsfest för 9:orna där huvudpersonen Sam, flickvännen Julia och deras kompisar befinner sig. Ett helt sommarlov ligger framför dem. Men dagen efter vaknar alla upp till ett instagraminlägg från ett nytt konto som publicerat en tafsarfilm från festen. Där visas Ellas nakna bröst och någons tafsande händer. Sam minns plötsligt att han under gårdagskvällen tittade in i ett sovrum. Där såg han hur kompisarna Manne och Aldin kittlade en berusad Ella som skrattande sa åt dem att sluta. Sam hade stängt dörren och snabbt gått därifrån. Han vet inte riktigt varför han reagerade så.

     Men nu gnager hans samvete. Vad var det han hade sett egentligen? Vad hände där inne efter att han stängt dörren? Var går gränsen för sexuella övergrepp? Och vem är det som lagt ut filmen? Anklagelserna riktas mot Sam. Mobilerna svämmar över av meddelanden. Lojaliteter testas. Gränser tänjs. Identiteter sökes. Vem är jag? Vem förväntas jag vara? Vem vill jag vara? 

     Idén till boken fick författaren när hon jobbade som kurator på en högstadieskola i Malmö. Speciellt har hon tagit fasta på tonårskillarnas upplevelser och perspektiv. Och det gör hon med den äran, för spelet och språket mellan ungdomarna på nätet är mycket trovärdigt. Det är rakt, snabbt och lättläst. Helt seriöst är Hanna Canesies debutroman. Ska bli spännande att läsa mer av henne.

     P.S. Glömde säga att boken har en twist på slutet. Det är ju aldrig fel! Eller hur! 

Författare: Hanna de Canesie

Övrigt: 12-15 år, relationsroman, Natur & Kultur

DÄR KRÄFTORNA SJUNGER kan beskrivas som en ”naturpoetisk spänningsroman”. Visserligen innehåller den ett mord och en rättegång, men framförallt handlar det om en utstött och fattig flickas uppväxt i North Carolinas träskmark under 1950- och 60-talet.

     Redan som 10-åring får Kya Clark klara sig själv. Då har hon blivit övergiven först av sin mamma, sedan av sina äldre syskon och till slut av sin alkoholiserade pappa. Hon håller sig undan de sociala myndigheterna och överlever genom att sälja musslor och rökt fisk. Djuren och naturen blir hennes nya familj. Byborna kallar henne föraktfullt för träskflickan och sprider elaka rykten om henne. Så när byns populära fotbollsspelare Chas hittas död riktas misstankarna mot henne. Men Kya är inte alls så förvildad och outbildad som byborna tror. Det vet kräftfiskarens son Tate. För det var han som lärde henne att läsa. Långsamt nystas sanningen om Kyas liv upp. 

     Författaren och zoologen Delia Owens har tidigare skrivit faktalitteratur, men har nu debuterat som skönlitterär författare. Och hon använder sina kunskaper om djur- och naturliv på ett poetiskt sätt. Den här boken är så mycket. Den är vacker, sorglig och spännande. Den innehåller död, fördomar och passionerad kärlek. Men mest av allt kretsar det kring ensamhet och tillit. Där kräftorna sjunger var den mest säljande boken i USA år 2019.  

Författare: Delia Owens

Övrigt: vuxen, spänningsroman, Forum