Ingelas boktips v. 11

0
218
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Ögat och Hjärtat är två illustrerade böcker som består av superkorta skräck- och kärleksnoveller (i gränslandet till poesi) för 12-åringar och äldre. Det handlar om stora känslor på ett enkelt språk. På bara några få meningar berättar författaren Emma Frey-Skött en gastkramande eller hjärtskärande historia som verkligen griper tag i läsaren. Och det bästa av allt är att alla noveller slutar med en twist – en oväntat vändning. Älskar sånt! Att skriva lättläst med en komplex handling är inte lätt, det är en svår konst!

     Serieillustratören Elin Jonssons bilder förstärker stämningen och fyller i en del av det outsagda i texten. Men inte allt, för läsaren måste ”läsa mellan raderna” genom att ställa sig frågor: Vad har hänt innan? Hur vet vi det? Vad händer efter sista bilden?

     Tänk vilka spännande samtal man kan ha utifrån dessa två böcker. Om rädslor, skam, avundsjuka, mobbning, kärlek, hämnd. För att inte tala om skrivinspiration! Varje novell skulle kunna byggas ut till en hel roman. En av mina favoritnoveller från Ögat heter ”Evigheten”:

Han fick tre önskningar.
Hans tredje önskning var att få leva för evigt.
Så det fick han.
Nu ångrar han sig.
För ingenting kan vara värre
än att vara ensam kvar.

Författare och illustratör: Emma Frey-Skött & Elin Jonsson

Övrigt: Från 12 år och uppåt, korta noveller, 56 s vardera, LL-förlaget

Flätan är en roman som utspelar sig på tre kontinenter. I den här boken får vi följa tre kvinnor, som efter livsavgörande händelser kämpar för att förändra sina liv. Den kastlösa Smita i Indien, som försörjer sig genom att tömma rika människors toaletter, och som vill skapa ett bättre liv för sin dotter. Den unga Giulia i Italien, som tvingas ta över det anrika familjeföretaget när pappan hamnar i koma efter en olycka. Den framgångsrika advokaten och ensamstående mamman Sarah i Kanada, som precis när hon ska bli befordrad drabbas av en katastrof.

     Kvinnornas livsöden berättas separat, så från början förstår man inte hur det hänger ihop eller varför bokens titel är Flätan. En hårfläta består ofta av tre hårslingor som, i tur och ordning, läggs mot mitten och bildar en fläta. Den här lågmälda fina romanen består alltså av tre kvinnoöden som flätas samman och som knyts ihop i slutet. Och bokens gemensamma nämnaren är hår. Ja, hår.

     Flätan är den franska författaren och skådespelerskan Laetitia Colombanis debutroman och har snabbt blivit en internationell bästsäljare. I maj 2020 släpps hennes andra roman Krigarinnor i Sverige. Den ser jag mycket fram emot att få läsa.

Författare: Laetitia Colombani
Övrigt: Vuxen, roman, Sekwa förlag

Dina brev lägger jag under madrassen är en slags dokumentär biografi som bygger på en brevväxling mellan Astrid Lindgren och den ”strulig tonåringen” Sara. Hela boken består av de 80 brev de skickade till varandra under åren 1971-2002. Det börjar med att den då 13-åriga Sara skriver till Astrid för att klaga på skådespelarna i biofilmen Pippi Långstrump. Astrid skriver ett ganska skarpt svar tillbaka. Sara ber om förlåtelse i sitt nästa brev och berättar att hon är mobbad, att hon skolkar, snattar, röker, dricker alkohol, rymmer hemifrån och alltid bråkar med sina föräldrar.

     Sedan följer en drygt trettio år lång brevväxling om livet, kärleken och om hur svårt det är att vara människa. Astrid och Sara träffades aldrig. Men breven finns kvar. Alla utom Astrids första brev som Sara rev i tusen bitar och spolade ner i toaletten. Förutom att få en glimt av deras privatliv får man också hänga med på en tidsresa där politiska händelser, normer, uttryck, böcker och filmer bildar en bakgrundsfond.         

     Dina brev lägger jag under madrassenär en bok som jag kan rekommendera att lyssna på som ljudbok. Det är nämligen Astrid Lindgrens brors barnbarn Karin Alvtegen (även hon författare) som läser in den. Hennes röst är otroligt lik Astrids. Samma klang och intonation. Ja ibland glömmer jag bort mig och tänker att det verkligen är Astrid som högläser. Så lyssna och njut av de båda brevskrivarnas vindlande språk, klokskap och knaserier.   

     P.S. Lägg märke till alla ”P.S.” i Saras brev. Så typiska för den tidens brevskrivande.