Ingelas boktips Här tipsar jag om nya, halv- och helgamla böcker i olika genrer för olika åldrar.

0
338
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

NATTKORPEN är första delen i den historiska deckartrilogin Månstråle & Hoff (9-12 år) av Johan Rundberg. Den utspelar sig bland fattiga barnhusbarn i ett vintrigt Stockholm på 1880-talet. Det är svinkallt, mörkt och skoningslöst. Det enda som värmer är de föräldralösa barnens råa men hjärtliga omsorg om varandra. Man skulle kunna beskriva boken som en modern Nordic Noir-variant av Oliver Twist, men med en 12-årig flicka i huvudrollen.

Ett nyfött barn lämnas till barnhemmet, ett mord begås, det viskas om att Nattkorpen är tillbaka. Men det är något som inte stämmer, eller? Och vem är egentligen den Svarta Ängeln? Snälla ge mig del två Tjuvdrottningen! NU!

Författare: Johan Rundberg
Övrigt: 9-12 år, historisk deckare, Natur & Kultur

HUMLAN HANSSONS HEMLIGHETER tilldelades Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2020. Och det var den värd! Här möter vi 11-åriga Humlan Hansson som kommer tillbaka till skolan efter vattkoppor och upptäcker att bästisen Nour dumpat henne för de tuffa hästtjejerna i klassen. Samtidigt har Humlans älskade konstnärsfaster tappat livsgnistan. Och mamma bara suckar och går på stenåldersdiet. Men Humlan Hansson har sitt eget speciella sätt att hantera problem. Hon har kallats för ”en emo-variant av Pippi Långstrump”! Det här är en bok där texten och de spretiga svart-vita illustrationerna dansar tango. Där vänskap och psykisk ohälsa presenteras på en klangtårtbotten av svart humor. Där skratt varvas med hjärknip. Oj, oj, oj så bra det är!

Författare och illustratör: Kristina Sigunsdotters och Ester Eriksson
Övrigt: 9-12 år, vardagsrealism, Natur & Kultur

FLICKAN I SKOGEN är en välskriven brittisk psykologisk thriller som av The Guardian utsetts till en av årets bästa kriminalromaner. Trettonåriga Elissa är schackmästare och under en paus mellan två matcher kidnappas hon brutalt och förs nerdrogad iväg i en skåpbil. När hon vaknar befinner hon sig fastkedjad i en beckmörk håla under jord. Elissa är smart och tar sina schackkunskaper till hjälp för att försöka komma därifrån. Men hennes kidnappare är grym och oförutsägbar. Och vem är den märkliga 12-åriga pojken som i hemlighet kommer och hälsar på henne i mörkret? Varför kan inte han hjälpa henne? Samtidigt får man följa polisutredningen ovan jord. Först står de handfallna utan ledtrådar men långsamt närmar de sig ett genombrott. Men kommer de att hinna? Och det är inte alltid som man tror. En gastkramande bladvändare!

Författare: Sam Lloyd
Övrigt: vuxen, psykologisk thriller, Norstedts förlag

GÅ MED MIG TILL HÖRNET är en serieroman om Elise, en lyckligt gift kvinna i 50-års åldern, som blir kär och inleder en komplicerad otrohetsaffär med Dagmar som också är gift. Huvudpersonerna skämtar om att de är ”kulturtanternas Brokeback Mountain”, vilket är en träffande beskrivning. Känslorna svallar i Anneli Furmarks bilder. Med till synes små medel förmedlas allt ifrån nyförälskelsen passion till djupaste fulaste förtvivlan. Med ett pennstreck och en färgnyans förändras stämningen från en ruta till en annan. Och man förstår precis. Det är otroligt skickligt gjort. Anneli Furman är född 1962 och utbildad på Konsthögskolan i Umeå. Hon är en av Sveriges mest prisbelönta serieskapare som översatts till franska och engelska. De´ni!

Författare och illustratör: Anneli Furmark
Övrigt: vuxen, serieroman, Galago

HANDBOK FÖR HUNDÄGARE är en perfekt bok i dessa coronatider när rekordmånga har blivit med hund, eller funderar på att bli.Den passar både nya och erfarna hundägare. Författaren Alice Kassius Eggerts, som är lydnadsinstruktör inom Brukshundsklubben, delar frikostigt med sig av tips på hur vi kan samarbeta med våra fyrfota vänner. Allt ifrån valptiden, trottoarmöten med andra hundar, ensamträning, ordförråd, kroppsspråk, rastgårdsetikett, olika typer av belöningar, aktiva promenader med mera. Boken består av ganska mycket text, men den är lättsam och välskriven (ja författaren jobbar som kulturjournalist också). Faktadelar och konkreta tips varvas med anekdoter från vardagen med hund. Dessutom är den rikligt illustrerad med humoristiska bilder av Lisa Ewald. Rekommenderas varmt!

Författare och illustratör: Alice Kassius Eggerts och Lisa Ewald
Övrigt: vuxen, faktabok, Natur & Kultur