Ingelas boktips

0
211
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

LIVETS ALLA FÄRGER är en helt fantastisk och vacker presentbok för alla åldrar. Det är en bilderbok som sträcker sig från barndomens utforskande lek, via tonårstvivel, plikttyngda vuxenhet till ålderdomens tid för reflektion. Tänk att en kort mening och en illustration kan rymma så mycket klokskap och känslor. Det är magi – bokmagi! Författaren och illustratören Lisa Aisato är en av Norges mest älskade bildskapare (har tidigare tipsat om hennes bok Odd är ett ägg). Hemma hos oss ligger Livets alla färger framme hela tiden. Varje gång mina ögon landar på det vackra omslaget får jag en go känsla inombords.

Författare och illustratör: Lisa Aisato  
Övrigt: 6–106 år, bilderbok, Bonnier Carlsen

EXTREM ÖVERLEVNAD – berättelser ur verkligheten innehåller 23 sanna berättelser om människor som överlevt fruktansvärda katastrofer. Till exempel Juliane Koepcke som 1971 föll ur ett flygplan och överlevde nio dagar ensam i djungeln, Aron Ralston som 2003 fastnade i en klippskreva och skar av sin egen arm för att komma loss, Anna Bågenholm som 1999 blev levande fryst, eller om Sue Ruff och Bruce Nelson som 1980 hamnade mitt i ett vulkanutbrott.  Denna bok kan beskrivas som en naturlig fortsättning för alla som gillar Guinness Rekordbok.”Såväl barn som vuxna kommer att fängslas av de här berättelserna” skriver Daily Telegraph. Det tror jag också!

Författare och illustratör: David Long och Reine Rosenberg
Övrigt: 9–99 år, faktabok, Natur & Kultur

ENKLARE BRÖD – recept på knådfria bröd med och utan surdeg ochär egentligen ett boktips från min man Pelle som i dessa coronatider blivit en nyfrälst surdegsbagare (vi kan kalla honom Surdegspelle). Nu för tiden ägnar han kvällarna åt bakning och att plöja bakböcker. Den bok som gjort störst skillnad är denna, eftersom den är just enkel, tydlig och innehåller recept på många olika bröd som är lätta att lyckas med. Jag (och grannarna i kvarteret) har fått smaka på sommarbaguetter, aprikos- och valnötsbröd, rostbröd med solroskärnor och sesamfrön, levain på rågsur, dinkelsurdegsbröd med salt och honung m.m. Herregud så gott!

Författare: Martin Johansson
Övrigt: vuxen, bakbok, Natur & Kultur

KAPTEN HADDOCKS ORDBOK – från alabasterskalle till ökenråtta är en rolig liten illustrerad handbok i konsten att förolämpa med finess. Här får läsaren veta mer om alla kapten Haddocks kraftuttryck i de berömda seriealbumen om Tintin. Till exempel att ”mallig mollusk” betyder lättjefull person som aldrig utfört ett hederligt arbete. Och att typisk haddockska är en ovanlig kombination av vanliga ord uttryckt i ett ovanligt sammanhang. Ibland även som allitteration, det vill säga där orden börjar på samma bokstav. Här finns också förklaring till kraftuttryck som pyjamastomte, asfaltsplågare, kräkvinspimplare, sötvattenastronaut, kringvandrande fontän, och guttaperkahjärna. En given presentbok till alla nya och gamla Tintin-fans.    

Författare: Björn Wahlberg efter Albert Algouds koncept
Övrigt: vuxen, illustrerad ordbok, Cobolt förlag

Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem är författad av byggnadsantikvarien Erika Åberg som är en av programledarna i tv-serien Det sitter i väggarna och som dessutom fick utmärkelsen Årets byggnadsvårdare 2020. I den här boken får vi i bild och text och följa med på Erikas egen husrenoveringsresa. Här får vi i tio välfyllda kapitel tips på hur man kan välja hållbara material, återbruka möbler, stilmixa inredningen, putslaga en murstock, färgsätta tidstypiskt, göra sitt eget skurgolv, arrangera en tavelvägg och mycket annat. En riktig inspirationsbok!     

Författare: Erika Åberg
Övrigt: vuxen, faktabok, Norstedts förlag

HÖGTID – Jul, påsk, midsommar, kräftskiva och surströmming. Alla de klassiska rätterna (och några till). Förutom svenska klassiker som gubbröra, Janssons frestelse, blåbärspaj så finns det även recept på traditionella maträtter med en modern twist. Vad sägs om stuvade kantareller och kräftstjärtar på surdegsbröd, dragon- och vitlöksgravad strömming, kryddiga lammköttbullar, saffrans- och apelsininlagd lök med brynt salvia, sotad lax med ingefärspicklad kålrot och currymajonnäs. De vackra fotografierna gör att det vattnas i mun (tänk vad mycket man äter med ögonen)! Och inte blir det sämre av att recepten och bilderna varvas av kocken Stefan Ekegrens underhållande krönikeliknande texter om matlagning och råvaror. Missa för allt i världen inte kapitlet om sill och strömming – regenten över alla fiskar! Halleluja!    

Författare: Stefan Ekengren
Övrigt: vuxen, kokbok, Natur & Kultur

JE M’APELLE AGNETA är en riktig mysig och rolig feel good roman av Emma Hamberg. Den handlar om 49-åriga Agneta som tröttnat på den hon blivit (en socker- och fettmissbrukande soffpotatis som pratar med sig själv). Som ledsnat på livet med maken Magnus (en ornitolog och träningsnarkoman som räknar kalorier och sover med pulsklocka) och deras två vuxna utflugna barn (som bara hör av sig när de vill ha pengar swishade). En dag får hon syn på en annons där man söker en au pair till en pojke i en liten by i Provence. Agneta får ett infall, söker tjänsten och får den. Det enda hon kan säga på franska är ”Je m’apelle Agneta”. Många skratt senare kan man väl sammanfatta bokens budskap är att ingenting blir som man tänkt – men att det kan bli ganska bra ändå. Perfekt må-bra-bok att ge bort till någon som behöver piggas upp! 

Författare: Emma Hamberg
Övrigt: vuxen, feelgood-roman, Piratförlaget

JAG SKRIVER ÖVER DITT ANSIKTE av Anna-Karin Palmär en självbiografisk roman om att förlora en förälder in i alzheimerdimmorna. Om familjehemligheter, klassresa och en komplicerad mor-dotter-relation. Men det är också en bok om minnet, betydelsen av vem som minns och vad som då blir sant (om det ens finns någon entydig sanning)? En mycket stark roman som många säkert kan relatera till. Läs den bara! Eller ge bort till någon du tycker om. 

Författare: Anna-Karin Palm
Övrigt: vuxen, självbiografisk roman, Albert Bonniers Förlag  

 

VANDRA SÖRMLANDSLEDEN: komplett guide till samtliga etapper 1000 kilometer från stad till vildmark. Här finns kartor och tips om busshållplatser, P-platser, färskvatten, kaféer, skärmskydd, övernattningar, etapplängder m.m. Författaren Gunnar Andersson är en av Sveriegs mest kända friluftsskribenter som regelbundet skriver i Turist, Utemagasinet och Åka Skidor.

Författare: Gunnar Andersson
Övrigt: vuxen, friluftsbok, Calazo Förlag