Ingelas boktips! Här tipsar jag om mina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

0
137
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.
Det som verkar farligt.

DET SOM VERKAR FARLIGT är en rolig och tankeväckande bilderbok för 3-6-åringar som handlar om olika saker man kan vara rädd för. Till exempel myror och mörker, att komma bort på affären, vuxna som klätt ut sig, människor som skriker eller monster och spöken. Varje uppslag har ett nytt tema där olika miniscener kommenteras, ganska ofta med en replik. Som till exempel att vara rädd för ”när dom ropar upp mitt namn och jag måste säga ’ja’.” Eller att vara rädd för att sova över hos någon: ”Jag gillar allt med att sova över, utom själva sovgrejen” eller ”Det värsta skulle vara om jag kissar i sängen”.

 Bokens sista mening lyder: ”En del verkar nästan gilla att bli rädda.” Exakt! Ibland kan rädsla vara underhållning. I alla falla under trygga förhållanden, till exempel när vi berättar spökhistorier för varandra eller när vi åker en läskig karusell. Det är som att det finns ett medfött behov att bli lite rädd då och då.

Det som verkar vara farligt är en bok att känna igen sig i och att samtal kring. Kanske speciellt för alla hönsiga och curlande föräldrar, hahaaa! Om jag fick bestämma skulle den vara obligatorisk läsning i alla barnfamiljer och på alla förskolor. Sådeså!

Författare och illustratör: Annica Hedin & Hanna Klinthage
Övrigt: 3-6 år, bilderbok, Rabén & Sjögren

Skola för coola.

SKOLA FÖR COOLA handlar om Jason (egentligen heter han Jan) som precis har gått ut 7:an och är expert på att vara cool. I den här boken delar han med sig av sina bästa råd för hur man blir lika cool som han. Några viktiga regler är:

1. Läs inte böcker.
2. Ha inga fobier.
3. Få inte panik. Få. Inte. Panik.

 Problemet är bara att Jason har svårt att leva som han lär. Han läser nämligen massor av böcker (i smyg). Han har ormfobi (som ingen vet om). Han får panik (när han ser en orm). Alltså PANIK! Och helt plötsligt är han anmäld till en skrivarkurs på biblioteket tillsammans med Gunilla – klassens ocoolaste tjej enligt Jason. Hur gick det till? Så för att upprätthålla sin coolhet tvingas han att göra sånt som inte känns riktigt rätt i magen. En dag ställs allt på sin spets.

   Skola för coola är en humoristisk lättläst bok med en allvarlig bottenklang. Bibliotekarien Anna på Mariefreds bibliotek hälsar att den är mycket populär och lånas flitigt av tweenisar. Jag förstår varför. Rekommenderas!

Författare: Åsa Öhnell
Övrigt: 10-13 år, relationsroman, Idus förlag

DEN STORA SKRIVBOKEN är en fascinerande bok som inte liknar någon annan. Och det gäller främst HUR den är skriven. Handlingen utspelar sig i ett icke-namngivet krigsdrabbat land. Som titeln anger är det en skrivbok vi får läsa. Eller rättare sagt en krigsdagbok som två barn, tvillingarna Lucas och Claus, skriver när de är inackorderade hos sin elaka och försupna mormor ute på landsbygden. Livet hos mormor är förnedrande, kärlekslöst och brutalt, vilket gör att Lucas och Claus måste hitta strategier för att bli hårda och härda ut. Bland annat genom att ge sig själva olika ”prövningar”.    

 Det som fascinerar mig mest är det språk författaren använder. Hon låter tvillingarna skriva i en ”vi-form” som om de vore en röst, en person. Claus och Lucas har dessutom bestämt att det är förbjudet att använda känsloord, adjektiv och liknelser i skrivboken. De skriver enkelt och sakligt. Både vad de själva utsätts för. Och vad de själva utsätter andra för. I precisa minimalistiska meningar. Som blir kristallklara. Kling! 

 Detta sätt att skriva berodde, enligt författaren Agota Kristof (som levde i exil i Frankrike), på att hon fick kämpa när hon skrev på sitt nya språk franska. Tack vare denna språkliga brottningsmatch föddes således en helt egen berättarstil. Jag gillar den. Mycket! Frågor som dröjer sig kvar hos mig efter att ha läst boken är: Vem blir man om man tvingas leva under extremt svåra förhållanden? Vad är man beredd att göra för att överleva – både fysiskt och psykiskt?  

 Den stora skrivboken är den första delen i en triologi. Den publicerades redan 1985, men släpptes förra året i en nyöversättning där alla tre delarna är samlade i en volym.

Författare: Agota Kristof
Övrigt: vuxen, roman, Månpocket och Wahlström & Widstrand