Ingelas boktips!

0
441
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

Älskade, älskade faktaböcker!

Ja jag älskar faktaböcker! Ungefär hälften av allt jag läser eller lyssnar på är facklitteratur, det vill säga texter som är inriktade på fakta, information och instruktioner. Motsatsen är skönlitteratur som bygger på fiktion, det vill säga uppdiktning och fantasi (jo självklart älskar jag skönlitteratur också!). Länge har skönlitteratur haft högre status, men nu märks en stark uppåtgående trend för faktaböcker. Andelen titlar av hög kvalitet ökar och allt fler väljer att läsa dem. Många av bästsäljarna tillhör kategorin facklitteratur, t ex Factfulness, Allt jag fått lära mig, Klubben (varför blev förresten inte den Augustprisnominerad är vi många som undrar?).

Man ska heller inte glömma bort att faktaböcker kan vara en inkörsport till bokläsning för barn och unga. När man läser om ett ämne man är intresserad av, t ex FIFA, cheerleading eller nordiska väsen, har läsningen ett autentiskt syfte vilket höjer motivationen att ta sig igenom text. Läsa för att lära helt enkelt. För många av oss är det ren och skär lustläsning. Och ur ett språkligt perspektiv är det minst lika utvecklande att läsa facklitteratur som skönlitteratur. Det ena är inte bättre eller finare än det andra. Bara lite olika typer av text.

Här är ett urval av mina senaste faktaboksfavoriter. Njut nu av de sista dagarna av läslovet!
// Ingela 

DET OMÄTBARAS RENÄSSANS – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde 

Den här boken återkommer jag ständigt till i tankarna. Den sätter ord på sånt som jag länge gått och funderat på. Till exempel varför det är så många inom mellanmänskliga yrken (lärare, vårdpersonal, socialarbetare, polis) som drabbas av utmattningsdepression. Människor på fältet som vittnar om hur de ständigt känner sig otillräckliga och som upplever att arbetstiden för kärnverksamhet blir allt mindre. 

Bokens övergripande tema är den mäthysteri vi ser överallt i samhället, vilket synliggör en kvantifierad marknadsekonomisk syn på världen. Vilka konsekvenser får det exempelvis att elever och patienter ses som kunder? Ord som kvalitet, måluppfyllelse, styrdokument, utvärderingar, index, effektivitet (ja till och med pulsmätning och stegräkning) duggar tätt på alla arbetsplatser. Men vad avses med dessa ord? Vad är egentligen det mest effektiva när vårdpersonal ska duscha en dement gammal människa, eller när lärare ska lära utåtagerande elever med multidiagnoser att läsa? Vad värderas som kvalitet och räknas som måluppfyllelse i dessa situationer?    

Författaren och filosofiprofessorn Jonna Bornemark tar här hjälp av tre medeltida filosofers begrepp för att analysera samtiden. Ja den otålige läsaren kan kanske uppleva boken lite framtung när hon mejslar fram dessa teoretiska begrepp. Men jag försäkrar att belöningen är stor när hon sedan börjar använda dem på konkreta vardagliga händelser. För mig var det en ögonöppnare. Jag säger som min pappa: ”Kon blir inte fetare bara för att man väger den!” P.S. Kan också tipsa om en förkortad ljudboksversion samt författarens sommarprat i P1 år 2017.    

Författare: Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola
Målgrupp: vuxna
Förlag: Volante

BYGGARBETSPLATSEN: bland grävmaskiner, lyftkranar och lastbilar

En perfekt bok för alla små barn som gillar arbetsfordon. Detaljrika illustrationer att försjunka i och samtala om.

Författare och illustratör: Christina Braun och Sebastian Coenen

Målgrupp: 3-6 år
Förlag: Lind & Co

KÄNSLOBOKEN – för dig som går på lågstadiet

Lättläst text och tydliggörande illustrationer om hur känslor fungerar.

Författare och illustratör: psykolog Reyhaneh Ahangaran och Annika Lundholm Moberg
Målgrupp: 6-9 år
Förlag: B. Wahlströms förlag

FRÅN APA TILL SAPIENS – mänsklighetens historia

Tänk er en underfundig och lättläst version av Yuval Noah Hararis internationella bästsäljare Sapiens med humoristiska illustrationer.

Författare och illustratör: Bengt-Erik Engholm och Jonna Björnstjerna
Målgrupp: 9-99 år
Förlag: Natur & Kultur

JAG MINNS VARJE SLAG

Drabbande självbiografisk serieroman om barndomens mobbning.  

Författare och illustratör: Daniel Thollin, specialistsjuksköterska i psykiatri
Målgrupp: från 12 år – vuxna Förlag: Kartago förlag

HALLONGROTTAN

Vad vet du eller din partner om slidan egentligen – denna sköra men samtidigt starka kroppsdel? Detta är en unik sexualupplysningsbok och handbok för vuxna (och unga vuxna). Borde finnas på varje gymnasieskola och i varje hems bokhylla. Kan nästan garantera att den kommer att bli flitigt läst (om än i smyg).    

Författare och illustratör: sexualupplysare Sandra Dahlén och Lotta Sjöberg
Målgrupp: vuxna (och unga vuxna) av alla kön
Förlag: Leopard 

VÅLNADEN GÅR FÖRE … Folktron om själen

Hur föreställde sig människor livet, döden och själen för 100 till 150 år sedan? Här får vi möta folktrons värld där döden inte var absolut. Rikligt illustrerad med fotografier och teckningar.  

Författare: Eva Carlsson Werle, religionshistoriker och arkivarie
Målgrupp: vuxna
Förlag: Carlsson


BESLUTSFÄLLAN genomskåda psykologin som styr dina val

En stor del av våra val påverkas av dolda psykologiska knep som används i marknadsföring. I den här boken avslöjar författarna branschens hemligheter och hur du kan undvika fällorna.  

Författare: psykologen Arvid Jansson och designern Niklas Laninge
Målgrupp: vuxna
Förlag: Volante förlag

SÖNDAGSVÄGEN – berättelsen om ett mord

En kriminaldokumentär (true crime) bok om kloroformmordet på 18-åriga Marianne ”Kickan” Granell i juli 1965. Författaren sätter skickligt in mordet i 1960-talets svenska samhälle. Mycket må vara annorlunda idag, men hatet och våldet mot kvinnor är sig skrämmande likt.   

Författare: Peter Englund, historiker och ledamot i Svenska Akademien
Målgrupp: vuxna
Förlag: Natur & Kultur

SVERIGEVÄNNER: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn

En gripande och dråplig bok om integration, där fniss varvas med hjärtknip och aha-upplevelser. Augustprisnominerad 2020.

Författare: Arash Sanari, specialistläkare
Målgrupp: vuxna
Förlag: Volante

FLICKEBARN NR 291

Hudlös självbiografi där titeln refererar till författarens sjukjournal under barndomen.

Författare: Ninni Schulman, journalist
Målgrupp: vuxna
Förlag: Bazar

JAG VILL SÄTTA VÄRLDEN I RÖRELSE: en biografi över Selma Lagerlöf

En välskriven biografi som sprider nytt ljus över vår svenska nationalikon Selma Lagerlöf. Läraren och författaren som var den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur 1909. Den första kvinnan som blev invald i Svenska Akademien 1914. Som stred för kvinnlig rösträtt vilket blev verklighet i Sverige 1921. Vilken fantastisk författare och modig människa!

Författare: Anna-Karin Palm, journalist och förlagsredaktör
Målgrupp: vuxna
Förlag: Albert Bonnier

OM TYRANNI – Tjugo lärdomar från det tjugonde århundradet

En knivskarp och kort brukshandbok (93 sidor) om vad varje enskild individ kan göra för att försvara demokratin. Timothy Snyder skrev den direkt efter att Donald Trump vunnit det amerikanska presidentvalet år 2016. Mycket aktuell boktitel!

Författare: Timothy Snyder, historiaprofessor vid Yale University
Målgrupp: vuxna
Förlag: Albert Bonnier förlag.