Ingelas boktips!

0
174
Ingela Korsell är författare och forskare med en bakgrund som grundskollärare — och Mariefredsbo. En gång i månaden tipsar hon i Måsen om sina favoritböcker i olika genrer för barn, ungdomar och vuxna.

BÄSTISAR IBLAND är den andra fristående delen i serien om bästisarna Anna-Klara och Herman. I den här boken blir det kalaskaos och kompisstrul där vänskapen sätts på hårda prov. Hur ska en bra kompis vara egentligen? För i ärlighetens namn är Anna-Klara inte särskilt schyst mot Herman, i alla fall inte i början. Hon skäms för att han nördig. Herman är nämligen insektsexpert och en dag tar han med en glasburk som innehåller koskit och en skalbagge till skolan. Inte heller försvarar hon Herman när tjejerna med högst status ljuger och snackar skit om honom, eftersom hon själv är rädd att bli utstött.

Det här är en charmig men också lite jobbig bok att läsa (bra böckerna är ju ofta det!). Jobbig på ett bra sätt, eftersom de flesta nog kan identifiera sig med både Herman och Anna-Klara, eller med en av dem. Författarna Kajsa Gordan och Sofia Nordin och illustratören Matilda Salmèn har lyckats få till en vardagsnära mix av humor och allvar. Det är en berättelse om vänskap och rätten att få vara sig själv. Och om att våga stå på sin kompis sida när andra är elaka. Ett guldkorn som högläsningsbok!

Författare och illustratör: Kajsa Gordan, Sofia Nordin och Matilda Salmén
Övrigt: 6-9 år, illustrerad kapitelbok, Rabén & Sjögren

EN KATTS RESEDAGBOK är en lågmäld och finstämd liten bok av den japanska författaren Hiro Arikawa. Historien berättas från två perspektiv; dels den underbart självsäkra katten Nana (som är bokens ”jag”) och dels hans omtänksamma husse Saturo. Deras liv korsas när den hemlösa Nana är med om en bilolycka och blir räddad och adopterad av Saturo. Därefter ger de sig ut på en roadtrip runt hela Japan för att hälsa på hos Saturos vänner. Varje besök ger en återblick i Saturos uppväxt och tidigare liv. Ganska snart förstår läsaren orsaken till deras rundresa. 

En katts resedagbok blev nominerad till Årets bok år 2019 av Bonniers Bokklubbar med motiveringen: ”… en hyllning till livet och vänskapen, och de små ting som ofta skänker oss stor glädje. Det är en gripande berättelse som fängslat läsare världen över”.

Och ja, jag erkänner att jag fällde en tår när jag läste den här boken. För alla vi som har, eller har haft, en katt eller något annat älskat husdjur vet hur stark sådan kärlek kan vara. Rekommenderas varmt!

Författare: Hiro Arikawa
Övrigt: vuxen, roman, Nona förlag

STRINDBERGS LILLA RÖDA – BOKEN OM BOKEN OCH TYPERNA är en illustrerad faktabok som tar läsaren på en resa genom bokens och typografins historia. Från Gutenberg till Steve Jobs, från blytyper till pixlar, från högläsning till ljudbok. Som återkommande exempel används August Strindbergs roman Röda rummet, eftersom den sedan år 1879 getts ut i 150 utgåvor världen över. Författarna Alexandra Borg är fil. dr i litteraturkunskap och Maja Ulmaja är flerfaldigt prisbelönt bokformgivare. De kan sina saker i ämnet.    

Typografi är visuell retorik, det vill säga en uppsättning verktyg för att ge en text ett uttryck eller karaktär. Det har direkt koppling till läsbarhet, läslighet och läsförståelse. Här behandlas allt ifrån typsnitt, rubriksättning, illustrationer, radlängd, omslag, bokstavsmellanrum, skiljetecken, innehållsförteckning och mycket annat. Visste ni till exempel att versaler och kursiv text sänker läshastigheten? Att gles text försvårar ortografisk läsning, d.v.s. när vi ”scannar av” orden snabbt som ordbilder? Eller att den senaste trenden för omslag för fysiska böcker är att locka köpare via känseln, exempelvis med prägling (fördjupningar)?  

Alltså det här är en orgie för oss textnördar! Men inte bara, för jag tror att alla som skriver – och det är vi ju många som gör i jobbet och på fritiden varje dag – skulle tycka att den är både är fascinerande och matnyttig. På köpet får man dessutom en trevlig och allmänbildande historialektion. Och inte blir den sämre av att den är så snyggt formgiven!

P.S. Älskar att författarna medvetet felstavat rubriken ”Korektur”, där kapitlets första mening lyder: ” Ingenting är fritt från fel …” (s 174).

Författare: Alexandra Borg och Nina Ulmaja
Övrigt: vuxen, faktabok, Atlantis förlag